Тест
ТЕСТ Водата превзема сиренето (2020)
Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.
От 2005 насам проведохме 4 теста за качество и безопасност на бяло саламурено сирене – през 2005, 2008, 2011 и 2016г. В зависимост от възможностите ни всеки път изследвахме по различни показатели между 15 и 36 търговски марки. Активни потребители беше организацията алармираща многократно контролните органи, медиите и потребителите за появата на пазара на несъответстващи на стандартите сирена, както и за прилаганите от някои производители практики за получаване на имитиращи храни (ментета). Всеки път оповестявахме имената на търговската марка и компанията, а понякога и снимков материал за проверяваните сирена. В резултат на тези усилия редица производители на ментета се сдобиха с глоби и разклатена репутация. През последната година Активни потребители участва в съвместни проверки, заедно с представителите на Агенцията по храните и браншовите организации, на млечните продукти в търговската мрежа. Въпреки това ние не се отказваме да правим и самостоятелни проверки на млечните храни.
Изследването
Цел на настоящето проучване е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата. Снимки този път не са приложени защото повечето сирена в този ценови клас се продават насипно и няма как да бъдат идентифицирани продукти опаковани в еднообразни найлонови пликчета.
Резултатът
В таблицата е показано измереното водно съдържание на 30-те проби. При изискване на БДС за водно съдържание до 54% се вижда, че само една търговска марка покрива това изискване, при това ние имаме известни съмнения за този продукт (виж забележката*). С жълт цвят са маркирани резултатите в диапазона 62 – 70%, а надвишаващите са оцветени в червено. В жълтият сектор са 10 марки сирене, а останалите (червените) 16 имат водно съдържание над 70%. Резултатът е шокиращ за нас и ще обясним защо в следващия абзац.
През годините Активни потребители изследва различни показатели в сирената, но водното съдържание неизменно фигурира във всички тестове, което позволява да направим един кратък исторически преглед. През 2005 в нито една марка сирене не е установено наличие на над 62% вода. През 2008 година процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 е 42%, през 2016 е 27,8%. В настоящето изследване в 87% (26 от 30) от тестваните търговски марки е установено над 62% вода, а в 53% (16 от 30) от пробите водата е над 70%. Това е един много печален рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика!
*Сиренето марка „Пазарджик“ със себестойност от 4,40 лв/кг съдържа 50,7% вода. Най-вероятно този продукт е сглобен с използване на хидрогенирана мазнина/палмово масло, което е друга основна техника за производство на имитиращо сирене, многократно откривана и дискутирана в нашите предишни изследвания.
За водата в сиренето
Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.
Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.
Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.
Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.
|
Както споменахме съгласно БДС в саламуреното сирене трябва да има до 54% вода. Тази стойност не е измислена, а е резултат на продължителен опит в индустрията. Ако се спазва класическата технология в сиренето би трябвало да остава 54% или по-малко вода. Ние разбираме, че когато продукта не е съобразен с БДС, може да се допускат известни отклонения в процеса на производство и затова когато маркирахме резултатите в таблицата оставихме 8% толеранс., т.е. допускаме за приемливо водно съдържание до 62%. Всичко над 62% обаче е маркирано в жълт цвят защото такива количества вода не могат да се получат при придържане на класическата технология, а са възможни само чрез използване на химикали или ензими, практики които не са разрешени при производството на сирене.
При водно съдържание над 70% (маркирани в червено) минаваме в съвсем различна категория. Толкова много вода може да се задържи само с драстично отклонение от класическата технология. Или казано по-друг начин, продуктите с вода над 70% не можем да наречем сирене и не би трябвало да се етикират и продават като сирене!
Опасна ли е водата в сиренето?
За хората приемането на вода е нормален процес и затова рядко се замислят колко е важна нейната роля за качеството на храните. Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността. Разбира се водата в случая е и едни спестени пари за производителя. Повишаването на водата в сиренето е опасно поради следните причини:
- Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.
- В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.
- Както споменахме по-горе за да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене. Научни изследвания по тези проблеми липсват, защото официално те не се използват по този начин. Затова всяко нарушаване на класическите технологии трябва да се прави внимателно и след предхождащи проучвания. За съжаление у нас единствените изследвания на тези „иновации“ изглежда са на тема колко пари могат да се спестяват.
Нашите препоръки
Настоящото изследване показва, че добавянето на вода в сиренето е изключително масово и на практика вече засяга почти всички търговски марки в ценовия диапазон под 10 лева. Към настоящият момент това се очертава като най-новата мода в млечния сектор, измествайки от лидерската позиция влагането на хидрогенирани мазнини/палмово масло. За да се опази здравето на голяма част от българското население трябва да се отговори решително. Нашите предложения са следните:
- Промяна в изискванията за етикиране с които да се въведе задължително изписване на водното съдържание при всички млечни продукти. Лабораторни анализи на водното съдържание се правят и сега но информацията не се представя на етикетите. Това трябва да се промени! Допълнително е необходимо да се повиши честотата на лабораторните анализи за водно съдържание. При средна цена на проба в диапазона 10-12 лева/проба този анализ няма да натовари по никакъв начин производителите.
- На практика „сирене“ с водно съдържание над 62% се произвежда по различна технология от класическата. В такъв продукт се добавят нетрадиционни химикали и ензими. Предлагаме „сирене“ с водно съдържание над 62% да се класифицира като имитиращ млечен продукт. Съответно той трябва да се търгува на щандовете за имитиращи млечни продукти заедно с ментетата с палмово масло. Тази промяна може да се въведе веднага с трансформация в Наредбата за млечните продукти.
При водно съдържание на „сирене“ от над 70% изключително нарастват рисковете за безопасността на потребителите. Подобно „сирене“ трябва да се забрани за продажба в търговската мрежа!
Как тествахме? (Методология на изпитването)
В проучването участват: 30 проби краве саламурено сирене закупени от търговската мрежа в градовете София, Пловдив, Варна, Русе Перник и Велико Търново.
Закупуване на проби за изпитване: юли 2020г.
Определено е водно съдържание (сухо вещество) по БДС 1109:1989 Мляко и млечни продукти. Метод за определяне на водно съдържание и сухото вещество; |
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 38 общо )
anonymous
Здравейте,
Целенасочено ли няма от най масовите марки на пазара?
Написан на: 21/08/2020 08:58 Докладвай този коментар
anonymous
Без коментар!
Написан на: 21/08/2020 10:20 Докладвай този коментар
anonymous
Здравейте, аз също смятам, че целенасочено нямате проби от по-известните марки на пазара. Досега никога не сме забелязали проби на продукти на Зоров, но упорито ни се обяснява каква трябва да е цената на млечните продукти. В обясненията си нямате конкретика. Нито как се формира цена около10лв (в момента на взимане на проби няма яснота дали даден продукт е в промоция или това е основната цена.) На каква база определяте процент съдържание на водата, когато продукта не е по БДС? Редно е когато правите подобни изследвания и след което давате препоръки на държавните институции за промяна на етикиране, продажба и т. н., да бъдете максимално коректни. В този случай това изследване и препоръките приличат повече на ученически опит за убеждаване на потребителите, че единствено скъпоти е здравословно и качествено.
Написан на: 21/08/2020 10:29 Докладвай този коментар
anonymous
Вероятно всичко на пазара е 99 % вода независимо от марката и цената.
Написан на: 21/08/2020 10:30 Докладвай този коментар
anonymous
1. За първи път чувам за марка сирене "Краве сирене", още повече, че се произвежда в три различни града.
2. Къде са масовите марки сирена, които са по щандовете??? Странно, че ги няма, налЕ ?!?!?!
Дайте малко по-сериозно с тези изследвания и проучвания, а не само да отбивате номера и да се опитвате да замазвате очите на хората, че вършите нещо!
Написан на: 21/08/2020 11:17 Докладвай този коментар
anonymous
Целенасочено ли не пазарувате от Била, Кауфланд, Лидъл и други едри търговци?
Написан на: 21/08/2020 11:42 Докладвай този коментар
anonymous
Да, къде са масовите сирена от пазара? 99,9% от тестваните дори не сме ги и срещали по магазините.
Написан на: 21/08/2020 12:00 Докладвай този коментар
anonymous
Четете по-внимателно: "Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм." Преди няколко години беше правено проучване и на масовите марки и там резултатите за ценовия клас 10-13лв/кг бяха ОК.
Написан на: 21/08/2020 12:15 Докладвай този коментар
anonymous
Какво да чета по-внимателно? Тези резултати от преди яаколко години мислиш ли, че вече са актуални предвид чудовищната инфлация и тоталната липса на контрол върху храните у нас?
Дайте пример с продуктите от високия "клас". То е ясно, че тези, които нямат пари пак ще ядат боклуци.
Написан на: 21/08/2020 12:50 Докладвай този коментар
anonymous
Не знам колко сте независими в тази организация, но тестовете ви не струват, защото не дават най-важната информация за най-продаваните марки!!!
Интересуваме, къде са тестовете на сирена:
1. ЕлБи Булгарикум;
___2. Боженци;
______3. Елена;
_________4. Верея;
____________5. Маджаров;
6. Мегле;
___7. Олимпус;
______8. Родопея;
_________9. Чех;
____________10. Зоров;
_______________11. ОМК;
Написан на: 21/08/2020 13:12 Докладвай този коментар
anonymous
Тази тестове сигурно са предупреждение, към масово купуваните марки сирена: ВНИМАВАЙТЕ, ЗАЩОТО И ВАС ЩЕ ПРОВЕРИМ !!!
Написан на: 21/08/2020 13:25 Докладвай този коментар
anonymous
Айде и една препоръка: Да се направи проучване като "Основен критерий за подбор на изследваните продукти да бъде цена за кг, над средната, напр. над 15 лева за килограм."
Да видим големите производители с известните и рекламирани продукти какво качество ни продават. За 5-8лв/кг сирене е ясно, че няма качество.То мляко ясно, че няма, ама и вода ако не използват какво да ти продадат...
Написан на: 21/08/2020 13:35 Докладвай този коментар
anonymous
Отнасяйте се по-сериозно към проверките и публикациите. Тази звучи така, все едно крупните производители искат да си разчистят терена и са "поръчали" по-малките.
Написан на: 21/08/2020 14:14 Докладвай този коментар
anonymous
Пауони Русе няма, има Пацони, но той е търговец. Бориме С Русе няма, той е Боримес и се занимава с месо, сирената са на други производители - Езерче, Исперих, Киселово. Тази статия май нещо с сбъркана...
Написан на: 21/08/2020 14:27 Докладвай този коментар
anonymous
Сирене "Мероне"също има много вода,купено от кауфланд Кърджали
Написан на: 21/08/2020 16:09 Докладвай този коментар
anonymous
Абе хора, абе потребители, едва ли има тенденциозност при изследването. Технологичните хитрости са еднакви за продуктите, както при сиренето и кашкавала, така и при кренвиршите, малотрайните колбаси и шунката (при последните водата и растителните протеини-общо са над 60-65%). Това е положението, технологията на ментетата и заблудите за потребителя са едни и същи. Няма значение кой е производителя, убедена съм, че почти на 85-90% от сирената на пазара са с водно съдържание над 60-65%. Не знам, кой е отговорен за това, но контролния орган, чиято дейност се финансира от Бюджета, трябва да защити ефективно интересите на потребителя. На страницата на БАБХ трябва да има специална страница - ТЕ ЗАБЛУЖДАВАТ ПОТРЕБИТЕЛЯ и там да са посочват всички констатирани случаи на заблуждаваща реклама, на лоши търговски практики и на производители на ментета.
Написан на: 21/08/2020 16:21 Докладвай този коментар
anonymous
Руснаците , дето някои хора много плюят по тях, имат специално предаване "Храна живая и мертвая". Там направо посочват марки, които са изследвани в лаборатории. Направо предупреждават хората за потенциално опасни храни. България е в 21 век, член на ЕС и НАТО, Русия ни е враг, а САЩ са ни приятели. Помня каква селскостопанска продукция е произвеждала България. Бяхме на 2-ро място по износ на домати, а сега внасяме от Турция и Гърция.
Тук винаги се толерират мошениците. Министъра на земеделието се изказа оня ден и каза,че 96 % от храната ни е внос. България имала само 40 000 декара със зеленчуци?
Написан на: 21/08/2020 16:53 Докладвай този коментар
anonymous
Няма по порчно изследване. Само световно неизвестни марки. Естествено липсват обичайните заподозрени. "Активни потребители" прекръстете се на "АКТИВНИ ЗА ПОРЪЧКОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛИ". Да вие сладък хонорара от поръчката.
Написан на: 21/08/2020 18:26 Докладвай този коментар
anonymous
Да не забравяме, че Активни потребители се финансират от вън! Компрометирайки българските продукти създават условия за внос на същите от вън. Тия нямат интерес да се купува българското у нас, затова са и толкова агресивни и нападат всеки
Написан на: 21/08/2020 18:46 Докладвай този коментар
anonymous
Явно доста от "коментиралите" не са прочели изследването, разгледли са таблицата и толкова, а в изследването ИЗРИЧНО ПИШЕ, че критерият е сирене под 10 лв. Маджаров, Верея, Боженци, Елена и др.п. сирена НЯМА под 10 лв. за килограм (не за пакетче от 400/500/800 гр.).
Написан на: 21/08/2020 19:55 Докладвай този коментар
anonymous
Руснаците имат специално предаване в неделя по НТВ - "Наш потребнадзор" е предаването, в което тестват 5-6, понякога и до десет марки на един продукт. Тестовете се правят в специална държавна лаборатория и резултатите се оповестяват публично.Така потребителите знаят какво да купуват и какво не. Но какво говорим за Русия, там няма демокрация и свобода, а ние щото сме много демократизирани и освободени, ядем боклуци, и то на солидни цени.
А активните потребители да вземат да изследват и скъпите сирена, защото у нас цената не е гаранция за качество, а гаранция за печалба на производителя. но явно не им стиска да изследват продукцията на именитите производители.
Написан на: 21/08/2020 21:06 Докладвай този коментар
anonymous
Жалко, че границите са затворени за свободно движение. Преди това си купувах сирене от Гърция, защото е качествено и там контрола на държавата е на необходимото ниво.Може да е 16-17 лева килограма, но поне си сигурен в качеството, а вкуса е такъв, какъвто досега не съм открил в нито една от марките продавани у нас.
Написан на: 21/08/2020 21:10 Докладвай този коментар
anonymous
Големите са си платили да ги пропуснат!Случайно естествено!
Написан на: 21/08/2020 21:22 Докладвай този коментар
anonymous
А вносните сирена що не изследват?? Като например швейцарско, френско, холандско, датско, полско?? Има сирена и кашкавали по 70 че дори и до 100 лева килограма! Има и скъпи български сирена с надпис "био"! Те дали са читави?? И дали наистина са "вносни" и "био", или само етикета и опаковката са такива?? Търговците много добре знаят, че много хора ще купят скъп продукт, защото си мислят че е по-качествен! Но това за съжаление не винаги е така...
Написан на: 21/08/2020 23:56 Докладвай този коментар
anonymous
Какво е това нелепо изследване???
Защо се изследва само водата и само евтини сирена?
Според проучването ви най-добре се представя сирене от 4.40 килограма... Вие вярвяте ли, че това изобщо е сирене. 50% вода и 50% нишесте се минава този критерий.
До 10лв е заблуда, че може да се вземе истинско сирене при положемие, че над 70% от цената са данъци, разходи за производство (не суровина), заплати на работници, надценка (печалба), транспорт, опаковане.
Написан на: 22/08/2020 07:29 Докладвай този коментар
anonymous
Освен за вода защо не проверихте какво е количеството на палмова мазнина и то в сиренето и в киселото мляко.Палмата е много по вредна от водата.
Написан на: 22/08/2020 08:16 Докладвай този коментар
anonymous
Някой от тези марки е платил изследването .
1. ЕлБи Булгарикум;
___2. Боженци;
______3. Елена;
_________4. Верея;
____________5. Маджаров;
6. Мегле;
___7. Олимпус;
______8. Родопея;
_________9. Чех;
____________10. Зоров;
_______________11. ОМК;
Написан на: 22/08/2020 11:19 Докладвай този коментар
anonymous
В магазините на Била има наистина много непознати марки-днес напр.сирената бяха намалени с 25% и всички марки ми бяха непознати.Скъпите сирена не се продават свободно,а само в специални опаковки,което ги оскъпява наистина,но аз искам да купя от тях малко количество,а не 500 или 800 г,но не е възможно.Понякога ,се намират някои от тях
и свободно,но това е защото не са в специалната опаковка и е малко по-евтино.
Пенсионерите,които основно консумират ежедневно сирене и мляко какво да правят...Просто да си хапват от ВОДНИСТОТО СИРЕНЕ-напр. до 8.00лв.
Написан на: 22/08/2020 16:12 Докладвай този коментар
anonymous
Болници трябва да се строят заради тези наши "производители"! То за това ЕС ни дава субсидии - да може да НЕ произвеждаме нищо, защото сами ще изтровим само и само печалба да има!
Написан на: 22/08/2020 17:49 Докладвай този коментар
anonymous
От 7 литра краве мляко се прави килограм сирене. Изкупната цена на млякото е 70 стотинки . Значи без транспортни и производствени разходи истинското сиренето е 7 лева килограма. Няма как хубаво сирене да е под тази цена !!! Минимума на килограм хубаво сирене би трябвало да е 9 лева !!! Краве сирене на цена под11 лева е нереално !!!
Написан на: 23/08/2020 00:02 Докладвай този коментар
anonymous
Активни потребители е НПО финансирано от вън и като такова работи за вноса на чужди продукти в България, затова и срива доверието на хората в българските продукти, за да купуват вносните. Проучванията им са зле изфабрикувани!
Написан на: 23/08/2020 00:06 Докладвай този коментар
anonymous
Аз купувам гръцко сирене фета от Лидл(Великобритания), на цена 200г за 2лева, произведено с гръцко овче и козе мляко. На вкус е ок, замислям се сега защо е толкова евтино.
Написан на: 24/08/2020 13:20 Докладвай този коментар
anonymous
Искам да благодаря на хората, които коректно са се потрудили да направят това проучване, защото в него ясно пише - изследвани са сирена от малките магазинчета - тия, които са най-близо до домовете и от където често купуваменай-необходимото, за по-лесно. Освен това, българинът не е толкова богат, че да си позволи всеки ден да яде сирене на цена над 10-15 лева. Признайте си, моля! Още нещо, писна ми това хейтърство - някой е направил нещо добро, а се нахвърляме с най-лесното обвинение и слагаме етикета "платен е!". Какво по-лесно от това. Не знам колко струва един тест от тези, които са направени, но сигурно не е евтин. Освен това - ако бяха "платени" - едва ли щяха да изследват само водата в сиренето! Щяха да извадят данни и за боклуците, гумите и др. под., които сигурно се съдържат в сирената. Така че, моля, бъдете по-учтиви и кажете едно благодаря! Добре поне, че НПО правят нещо, което контролните органи отдавна трябва да са направили!
Написан на: 24/08/2020 16:27 Докладвай този коментар
anonymous
Там е работата! Твърдят, че са направили тези изследвания, но не са! Аз съм микробиолог технолог и никъде не видях да цитират метод, по който правят тестовете, нито стандартен образец, по който да сравняват за да получат резултат. Та най-лесно се пишат лъжи, че виждаш ли мамят хората, и всички налапват въдицата. От това печелят единствено онези, които съчиняват интригата. Ловко възползвайки се от наивността и бедността на хората. Не им вярвам на тези!!! Най-големия контрол се прави от потребителите и правото на избор!
Написан на: 24/08/2020 23:00 Докладвай този коментар
anonymous
БЪЛГАРСКО,не значи качествено.Когато няма контрол и санкции,ще продължават да ни мамят.Същото е и със саламите,отпадъци,соя и химия.А Зоров би трябвало всеки да се сети защо не го проверяват.
Написан на: 17/09/2020 13:28 Докладвай този коментар
anonymous
Някой ще каже ли нещо за "Родна стряха" сирене от 800 гр. -10,45 по БДС.
Написан на: 28/09/2020 18:34 Докладвай този коментар
anonymous
female KS BMAL1 KO mice 119 1 <a href=http://tadalafi.buzz>generic 5mg cialis best price</a>
Написан на: 01/11/2023 04:58 Докладвай този коментар
anonymous
ВСИЧКИ. ТЕЗИ ПРОВЕРКИ. СА. ВЯТЪР. И. МЪГЛА, ЛЪЖАТ. НИ. НА. ПОРАЗИЯ В СИРЕНАТА. И КАШКАВАЛИТЕ. СЪМ. СИГУРЕН. ЧЕ. НЯМА. ПОВЕЧЕ. ОТ 30%ИСТИНСКО. МЛЯКО. И. НИ. ТЪПЧАТ. С. БОКЛУЦИ,
НЯМА. ИСТИНСКИ. КОНТРОЛ
Написан на: 28/03/2024 07:39 Докладвай този коментар
anonymous