Дарение
Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal
Анкета
Откъде предпочитате да вземете пари назаем?
Начало
>
Домакинство >
Бяла техника >
Статии >
Какво трябва да знаем за хладилника?
Статия
Какво трябва да знаем за хладилника?
Хладилникът е неизменен уред за всяко домакинство, който не купуваме всеки ден. Затова е добре е да знаем как правилно да го експлоатираме и поддържаме, за да се радваме по-дълго на свежи храни и напитки на трапезата си.
Температурата
Температурата в хладилника трябва да бъде поддържана между 0 и 5 градуса. Този температурен интервал спомага за предпазване от появата на доста бактерии, развиващи се в храните. При тази температура можем да запазим свежи и вкусни храните и напитките.
Храните, които трябва да държим в хладилника
•храни, които не са за непосредствена консумация
•сметана
•яйца и ястия с яйца
•риба
•храни в буркани или кутии, които вече са били отворени
•маргарин
•месо - сурово и готвено
•сладки, съдържащи сметана
•мляко
•салати
•миди
•супи
•сладка, мармади и конфитюри
Храните, които не трябва да държите в хладилника
•хляб
•зърнени храни и закуски
•кексове
•шоколад
•стерилизирани храни
•неотворени бутилирани продукти
•неотворени стоки в кенове
•макаронени изделия
•мариновани храни
Колко дълго може да държим храната в хладилника
Обикновено е най-добре да спазвате сроковете, отбелязани на етикета на продукта. Храните, които ще бъдат размразявани, трябва да се сложат в хладилника въжможно най-бързо след като са закупени. Остатъците от храна не трябва да бъдат държани в хладилник повече от 2 - 3 дни, защото има опасност да не са годни за консумация след този период.
Как да предпазим отделните компоненти на хладилника? |
1. Уплътнението на вратата Поддържайте уплътнението на вратата на хладилника си чисто. Мухълът и мръсотията по него могат да нарушат целостта на повърхността му, което от своя страна може да доведе до загуба на студен въздух вън от хладилника.
2. Фризерът Размразете фризера, когато ледът в него достигне повече от 1.5см дебелина. Дори и малко по-голямото количество лед вътре ще накара хладилника да изразходва повече електричество и ще трябва да плащате повече за небрежността си.
3. Рафтовете Опитайте се да не претоварвате рафтовете, тъй като е възможно те да се счупят, ако все пак това се случи може да си закупите нови от фирмата производител.
4. Кондензатори Чистете с прахосмукачка хладилника отзад на всеки шест месеца, за да предотвратите натрупването на прах върху кондензаторите. Ако те са прашни хладилникът със сигурност ще работи по-трудно и съответно ще изразходва повече електроенергия.
5. Пантите на вратите Поставете тежък предмет (като голяма бутилка мляко например ) от вътрешната страна на вратичката,за да не натоварвате толкова пантите на хладилника. Избягвайте да поставяте тежки предмети от външната страна (противоположната на пантите) на вратата.
6. Термостата Настройте отново термостата на хладилника си ако той започне да замръзява твърде бързо или храната в него се разваля лесно. За да достигнете температура от 1 до 5 градуса вътре е добре да поставите термометър в чаша вода за най-точен индикатор, докато температурата в хладилника Ви достигне тези стойности. Не забравяйте, докато извършвате тази процедура, да не внасяте топли храни или напитки вътре.
7. Течовете За да избегнете неприятните течове от хладилника си е добре на всеки няколко месеца да обирате капките,събиращи се по вътрешните му стени . За целта е добре да използвате памучен тампон. |
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous