Тест
ТЕСТ Тигани
Тайните на тиганите
Готвенето на тиган, който не причинява залепване и загаряне на храната върху повърхността му, е удоволствие за всяка домакиня. Поради широката употреба на тези съдове, на пазара навлизат все повече нововъведения по отношение на тяхното покритие, структура и функционалност. Тиганите, предназначени за готвене без залепване, са направени от специфични материали и притежават повърхностен слой, който предотвратява загарянето. Тяхно предимство е, че употребата на олио или друга мазнина не е задължително. Ако тиганът е в добро състояние, спокойно можете да пържите директно в него.
Материал
По-голямата част от тиганите са направени от алуминий, тъй като този метал притежава много добра топлинна проводимост. На пазара могат да бъдат намерени и съдове от неръждаема стомана, но обикновено в тях също се съдържа определено количество алуминий. Много рядко се среща посуда с емайлирана стомана и обикновено показателите й не са добри.
Покритие
Най-разпространеният материал от който се изработва незалепващото покритие на тиганите е полимерното съединение политетрафлуоретилен (ПТФЕ/PTFE). Не се притеснявайте, няма нужда да го помните, защото търговското му наименование е добре познатото на всички „тефлон”. След дългогодишни обвинения относно възможно негативно влияние върху здравето на хората, някои производители вече предлагат алтернативни покрития от минерални и керамични съединения, както и покрития от титанови сплави. За съжаление продуктите с подобни покрития са твърде скъпи. Например, тиганът с най-висок резултат в теста притежава керамично незалепващо покритии, но в същото време цената му съвсем не е за всеки.
Начин на употреба
За да удължите живота и употребата на своя тиган, трябва да имате предвид следните неща при приготвяне на храната:
-
Не използвайте остри метални предмети при работа с тигани с незалепващо покритие
-
Винаги използвайте дървена или пластмасова бъркалка или шпатула.
-
Повечето тигани с незалепващ слой са направени за употреба при по-ниски и средни температури. Не гответе на прекалено висока температура, тъй като формата на тигана ще се промени и функционалността му ще намалее. Прочетете инструкциите, предоставени от производителя, относно препоръчителната температура за готвене.
-
Използвайте тиганите по предназначение. Различните видове тигани са предназначини за готвене на различни типове храни. Не пържете месо в специализиран тиган за палачинки, например.
Тефлонът и здравето
Съществува схващането, че тефлонът е вреден за здравето химикал, който предизвиква рак, натравяния и има други негативни ефекти върху тялото на човек. Учените все още спорят по този въпрос и еднозначен отговор няма. Някои експерти ни съветват да изхвърлим всички тефлонови съдове от вкъщи, други ни уверяват, че няма опасност за здравето. Факт е, че тефлонът все още е популярен сред производителите на домакински съдове и влиза в употреба. Липсата на надеждна информация за неговия ефект върху здравето, води до спекулации и дезинформираност.
Как да почистим тиган с незалепващо покритие?
Специалните тигани за пържене с покритие против загаряне могат да се окажат скъпа инвестиция, ако не знаем как да ги съхраняваме правилно. Повърхността на тези тигани е с тънък слой, който лесно може да бъде наранен при неправилно миене и лошо поддържане.
Следвайте тези стъпки, за да почистите тигана, без да го надраскате и повредите:
1. Използвайте хладка вода.
Прекалено горещата вода помага за по-бързото премахване на защитното покритие на тигана. Използвайте вода с температура, която можете да издържите при допир.
2. Изчакайте тигана да изстине.
Ако тиганът е твърде горещ и го полеете със студена вода, може да се деформира и няма да бъде годен за употреба. Най-добре е да изчакате тигана да изстине и да го измиете с хладка вода.
3. Не използвайте тел за почистване.
В никакъв случай не трябва да се използват метални и остри предмети при почистването на тигана. Те драскат повърхността при всеки допир и унищожават съда необратимо. Почиствайте с обикновена гъба, като винаги използвате само меката й част.
4. Накиснете тигана.
Въпреки че би трябвало да няма подобни проблеми, при употребата на по-стари и износени тигани, може да се наблюдава леко залепване на храна върху тигана. При наличието на залепнали и загорели участъци, не се опитвайте да ги отстраните с шпатула или остър предмет. Накиснете тигана с хладка вода и го оставете за известно време, докато залепналата храна се размекне. След това го почистете внимателно без да търкате.
5. Внимавайте с почистващите препарати.
Не използвайте твърде силни препарати или такива, които съдържат метални частици. Те ще скъсят живота на тигана и неговото покритие значително.
6. Почиствайте тиганите на ръка.
Миалната машина е добър помощник на всяка домакиня, но има съдове, които не трябва да бъдат поставяни вътре. Един от тях е тиганът с незалепващо покритие. Проблемът е в препаратите, които се използват за миалните машини. Те са твърде силни за финото покритие на този тип тигани и водят до бързо износване. Друг недостатък при миенето чрез машина е, че съдовете в нея не изсъхват изцяло, което води до появата на ръжда и увреждане на повърхността.
7. Поставете го на отделно място за сушене.
Не поставяйте тиганите върху други метални съдове и не слагайте вътре метални прибори. Важно е съдът да изсъхне изцяло преди да бъде прибран в шкафа за съхранение. Там също трябва да има специално място и да не бъде поставян така, че да се надраска.
Факт
Подходящата температура за готвене е 190 ºC. Някои от тиганите разполагат с червена топла точка, разположена в центъра на съда. При достатъчно нагряване, подходящо за готвене, тя добива наситено червен цвят и дава сигнал на готвача да започне с пърженето. Спорно е дали всички точки, предназначени за сигнализиране, добиват червен цвят при 190 ºC. При извършване на сравнителния тест бе установено, че някои от тиганите дават сигнал при достигане на 150 ºC, което не е достатъчна температура за пържене. Ние ви съветваме да проверявате готовността на мазнината в тигана по стария изпитан начин - като пуснете троха хляб в олиото и изчакате да започне да се запържва. Няма как да се заблудите дали е готово за готвене.
|
Любопитно
Палачинки в износен тиган
В рамките на тестването на съпротивата на покритие, бе проведен любознателен експеримент за приготвяне на палачинки в тиган с изхабен повърхностен слой.
Незалепващото покритие би трябвало да изпълнява своята функция до края на своя живот. Независимо от това дали слоят изтънява, свойствата му остават.
Проверихме дали е възможно да направим палачинки в напълно изтъркан тиган, без да добавяме мазнина. При някои се получиха цепнатини върху палачинките и с помощта на шпатула трябваше да бъдат отлепени определени части. При най-лошите резултати частично палачинките бяха раздробени и имаше много залепвания.
След опита без олио, се опитахме да направим палачинки в същите съдове, но с добавена мазнина. Проблемът със залепването беше решен и палачинките останаха цели. Употребата на малко количество мазнина, винаги е в полза на готвача.
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous