Статия
Хилядолетният чай
Ободряващата напитка подобрява храносмилането и тонизира сърдечно-съдовата система
Чаят е аристократична напитка, чиято употреба датира от хилядолетия. Но знаем ли как да пием чай, каква е ползата от него, как се произвежда, какви са видовете чай? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси...
Растението от което се добива чай (Camellia sinensisе) е храстовидно и вечно зелено. Може да достигне височина до десет метра и затова понякога е наричано "Чаено дърво". Индустриалните чаени растения се поддържат на височина около метър и петдесет, за да облекчат брането. По време на този процес се взимат само листа и пъпки от най-горната част на растението.
Смята се, че чаят е произлязъл в района на между Тибет, западен Китай и северна Индия. Чаят е познат на хората в Китай от преди 4500 години. Съществува легенда за откриването на чая, чиято възраст датира от началото на китайската цивилизация. В нея китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът, отронил няколко листа във водата. Когато Чен опитал течността, той бил възхитен от аромата и вкуса. В Китай бум на чаените плантации се наблюдават през 10 и 16 век, когато външната търговията с този продукт бележи подем. В Европа чаят пристигнал с търговски кораби от Азия около 17 век. В Индия е започнало култивирането му масово след британската колонизация около 18 век. Индустриалното бране на чая дало възможност на Британските Индии, а по-късно и на независима Индия, да съперничи на Китай в световното производство на безценната билка. В Япония зеленият чай се появил с последователите на Буда - монаси, преселили се от централна Азия. Начало на мащабно производство на Чай в Япония е периодът между осми и девети век от новата ера.
Сред традиционните производители са още Шри Ланка (трети по мащаб производител на чай в света), Тайван и Корея. Днес, освен традиционните производители на чай, на световния пазар се нареждат още Кения, Индонезия, Турция, Русия, САЩ и др.
Производство на чай
След процеса на бране различните части на чаените растения (листа, пъпки, цветчета и др.) се обработват по различни технологии, най-вече сушене по специална технология и контролирана ферментация:
- Ферментация - черен (наричан също "червен") чай;
- Полуферментация - "оолонг чай" (синьо-зелен чай);
- Без (с минимална) ферментация - зелен и бял чай.
Видове Чай
Класификацията на съвременните видове се определя преди всичко по технологиите използвани за приготвяне на крайния продукт. В този ред различаваме:
- Черен (червен чай) - заради високата си оксидация, той съдържа по-високо ниво на кофеин в сравнение с останалите видове чай. Това определя и характерният силен аромат на черния чай;
- Оолонг чай - по състав и аромат напомня за комбинация между зелен и черен чай;
- Жълт чай - по-дългото му сушене придава вкус, различен от този на зеления и белия чай. Определят го като комбинация от вкусове някъде между белия и зеленя чай, а ароматът му е близък до този на черния чай;
- Зелен чай - продукт на производство с минимум технологична ферментация, зеленият чай е съдържа около 1/4 от кофеина на чаша кафе (при еднакъв течен еквивалент). В зеления чай обаче се съдържат две други стимулиращи кофеиноподобни вещества: теофилин (по-силно от кофеина) и теобромин (по-слабо от кофеина).
- Бял чай - технологията на производство предразполага към най-ниско съдържание на кофеин в сравнение с другите видове чай.
Видове продукти от чай
Различаваме няколко вида чаени продукти:
- традиционен чай (пакетчета, съдържащи само сух екстракт от чай);
- билков чай (пакетчета, съдържащи екстракт от чай в комбинация с различни екстракти от билки и растителни масла);
- чаени гранули (най-често става дума за чаени аромати в комбинация със захар, без кофеин)
- безкофеинов чай (подложен на декофеинизация)
Състав на сух чаен екстракт
Ориентировъчно съдържание на вещества в 1 пакет сух чаен екстракт:
<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->
Продукт
|
вода в %
|
ккал
|
белт. /гр
|
мазн. /гр
|
всичко въгл. /гр
|
хол./мг
|
захари/гр
|
фибри/гр
|
Сух екстракт от чай
|
5.3
|
1.79
|
0
|
0
|
0.4
|
0
|
-
|
3.4
|
- чаят не е сред напитките, на които трябва да разчитате при дневния си набор от витамини и минерали;
- богат е на кофеин, таурин и теофилин;
- богат е на танини;
- богат е на полифеноли (вид антиоксиданти).
Как да изберем и съхраним чая?Насипният чай е по-евтин и понякога по-качествен източник. Често в чаените торбички освен сух екстракт от листа се слагат също прах и стърготини от чаени клонки, които нямат същата вкусова и качествена стойност. Чаят трябва да се съхранява на сухо и тъмно място. Металните кутии са идеални за целта. Съхранен в кутия, чаят може да се запази до 18 месеца. За най-добри вкусови качества използвайте до шестия месец след производството му. Идеи за приготвяне на чай- комбинацията чай с лимон подобрява вкусовите качества на чая и придава витаминозна стойност на приготвената напитка;
- комбинацията чай с мляко е доста популярна, но мнението на съвременната наука е, че добавянето на мляко в чая неутрализира съдържащите се в напитката танини и намалява киселия вкус. Първото елиминира благоприятстващите действия на танините върху сърдечно-съдовата система, а второто премахва тонизиращия ефект, който слабите киселини заедно с кофеина оказват върху храносмилателната система, т.е. основната причина да се консумира чай на закуска.
- комбинацията на чай с протеинов концентрат (вкусове ванилия, банан и др.) може да допринесе за по-бързото смилане на протеините. Протеиновата пудра се добавя след изстиване на чая.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
|
Коментари ( 0 общо )
anonymous