Статия
Домашният сладолед
Основно предимство на този начин за приготвяне на лакомството е в безкрайните кулинарни възможности, които предоставя
Лятото е сезонът, който е рекордьор по консумацията на сладолед. За основно ядене или просто за похапване - сладоледът е безспорния фаворит сред летните храни.
Кой обаче е идеалният сладолед? Домашен, купен от хубава сладкарница или от хладилната витрина на магазина? Всеки един от трите вида има своите предимства и недостатъци.
При всички случаи обаче, добрият сладолед трябва да отговаря на следните показатели:
- Цвят. Той трябва да има хубав цвят, който да отговаря на вкуса му.
- Хомогенност. Всички парченца, независимост дали става въпрос за ядки, бисквити или плодове, трябва да са разпределени равномерно.
- Текстура. Текстурата му трябва да е гладка и в нея да не се усещат ледени кристали.
- Вкус. Качественият сладолед не е прекалено сладък. Той има лек, ненатрапчив вкус и деликатен послевкус.
Цената
По-евтино ли излиза да използваш машина за сладолед и да си приготвиш от лакомството у дома, или да си купиш готов от магазина или сладкарницата? Отговорът на този въпрос зависи от това какъв вид сладолед купувате и колко често и в какви количества си го приготвяте у дома.
Ако купувате често по-скъп сладолед на цена от да речем 6.00 лв. за 500 гр., твърде вероятно домашно приготвеното лакомство да ви излезе по-евтино. Естествено, значение тук имат съставките и продуктите, които използвате и които в един момент могат да изравнят стойността на домашния и "купешкия" сладолед.
Все пак не бива да забравяте, че основното предимство на домашно приготвения сладолед е не толкова по-ниската му цена, колкото възможността да експериментирате и да си приготвяте на практика неограничен брой вкусове и вариации, използвайки продуктите, които обичате. Друг плюс на домашно приготвения сладолед е факта, че можете да контролирате калориите, които съдържа чрез подбор на съставките му и по този начин да оптимизирате менюто си.
В следващите редове сме подбрали някои от най-често срещаните въпроси, свързани с приготвянето на домашния сладолед и сме се опитали да им отговорим максимално изчерпателно.
Колко време отнема приготвянето на домашен сладолед?
В общия случай, приготвянето на сладолед в машина отнема в рамките на 25-40 минути заедно с охлаждането. След това обаче, трябва да оставим сладоледа във фризера за да замръзне, което отнема от един до пет часа. Теоретично, вие можете да ядете сладоледа и направо от купата, веднага след приготвянето му. Имайте предвид обаче, че така десертът е мек и се разтопява светкавично.
Върху времето за приготовление влияние оказват и машините за приготвяне на сладолед. Някои машини приготвят мека, кремообразна структура, чието замразяване отнема традиционно по-дълго време.
Вкусен ли е сладоледът, приготвен с обезмаслени продукти?
Принципно, да. Имайте предвид обаче, че вкусът на сладоледа зависи и от това, дали съставките, които сте използвали при приготовлението му са с еднакъв процент масленост или комбинирате пълномаслени и обезмаслени продукти. При всички случаи обаче, нивото на масленост на съставките влияе върху калоричността на сладоледа. Високомаслените сметана и мляко добавят допълнителни калории.
Знаете ли, че?
- В Персия, първообраза на сладоледа е представлявал концентрат от гроздов сок, изсипан върху сняг
- В Китай, 200 г. пр. н.е. сладоледът е представлявал замразена смес от мляко и ориз. Първите устройства, които са произвеждали сладолед също са изобретени в Китай
- Първото появяване на думата "сладолед" е в Oxford Dictionary е през 1744 г.
- В Европа, сладоледът става масов продукт едва през XVII-XIX век. Дотогава е смятан за лакомство, което се полага само на привилегированите класи
- Стъпка напред в увеличаването на популярността на сладоледа се прави през ХХ век с въвеждането на т.нар. "мек" сладолед, които намалява производствените разходи заради наличието на повече въздух в текстурата.
|
Вкусът на домашно приготвения сладолед е твърде тръпчив. Защо?
Това е проблем, който понякога се среща при сладоледа, приготвен с плодове. Причината е, че процесът на замразяване отнема от сладостта на плодовете. Това може да се компенсира ако добавите малко захар.
Кой е предпочитания метод за замразяване на сладоледа?
Най-общо има два типа замразяване: ръчно или машинно. Ако замразявате ръчно, добре е да оставите съда, който ще използвате за съхранение на сладоледа за около 30-40 минути във фризера. След това го извадете, сипете сместа и разбъркайте енергично преди да го приберете във фризера.
Ако за замразяването използвате машина за сладолед, добре е сместа да е предварително охладена. За целта я оставете за около 30 минути в хладилника.
Защо сладоледът ми не замръзва в купата за замразяване?
Има няколко причини за бавното замръзване на десерта:
- Не е стоял във фризера достатъчно дълго
- Температурата във вашия фризер не е достатъчно ниска. Оптималната температура трябва да е минус 18 градуса С.
- Сложили сте прекалено много смес в купата
- Съставките на сладоледа са топли и се охлаждат по-бавно
- Купата не е била държана в изправено положение и охладителната течност вътре е неравномерно разпределена.
Трябва ли да изчакам купата за замразяване на сладоледа да придобие стайна температура, преди да я измия?
Прочетете внимателно инструкциите за употреба, преди да измиете купата. Принципно, ако преди измиването на купата я оставите да добие стайна температура, значи я подлагате на по-малки температурни амплитуди и така намалявате риска от щети. Имайте предвид, че купата за замразяване съдържа охладителната течност и рискувате да я повредите, ако я миете с прекалено гореща вода.
Съвети за приготовление на домашен сладолед
- Винаги съхранявайте сладоледа в центъра на фризера, където температурата е най-постоянна.
- Домашният сладолед трябва да се консумира в рамките на седмица след приготвянето му, защото той не съдържа консерванти и се разваля по-бързо
- Преди да сервирате, оставете сладоледа на стайна температура на 15 минути или във хладилника за 30 минути за да се разгърне пълноценно вкуса му
- Алкохолът не замръзва добре, затова не се изкушавайте да слагате прекалено много в сладоледа.
- Никога не замразявайте повторно сладоледа. Освен че вече няма да е толкова вкусен и текстурата му ще се промени, рискувате стомашни проблеми, защото той може да се развали
- Добре е домашният сладолед да се консумира до 24 часа след приготвянето му, защото след това започва постепенно да се втвърдява. Някои кулинари добавят алкохол или сухо мляко към него за да забавят този процес.
- Колкото по-бързо замръзне сладоледа, толкова по-гладка е консистенцията му след това, защото кристалчетата лед ще са по-малки
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 1 общо )
anonymous
При домашния сладолед трябва да се ползва сметана (с вискока масленост), която съдържа карагненан. Кажете заместител на тази сметана?
Написан на: 01/10/2014 07:47 Докладвай този коментар
anonymous