|
Какво? |
Защо? |
ДА купувайте! Колкото по-често, толкова по-добре
|
Ябълки, камби, целина, череши, грозде, нектарини, праскови, круши, картофи, малини, спанак, и ягоди |
По възможност купувайте биологични продукти, защото конвенционално произведените плодове и зеленчуци съдържат остатъчни вещества от производството – инсектициди, пестициди, нематоциди и т.н. Измежду тестваните плодове, нектарините, прасковите и малините са с най-висок процент остатък от пестициди. От зеленчуците, целината и спанака най-често съдържат пестициди. |
Месо, пиле, яйца, и млечни изделия. |
Ако ползвате биологични храни, значително намалявате риска от излагане към агента, който се счита, че е в основата на синдрома Кройцфелд-Якобс (луда крава), свеждате до минимум излагането към други потенциални токсини (антибиотици, ваксини и добавени хормони) добавяни в конвенционалното животновъдство. |
Бебешка храна
|
Развиващите се тела на децата са особено податливи към токсини и те могат да бъдат изложени на по-висок риск. Бебешката храна често съдържа кондензирани плодове и зеленчуци, потенциално съдържащи остатъчни вещества. Фирмите, произвеждащи конвенционални бебешки храни твърдят, че въпреки, че не са биологични, съдържанието на пестициди и тежки метали са поддържани под препоръчаните норми. |
Да, купувайте! Ако по-високата цена не ви затруднява. |
Аспержи, авокадо, броколи, банани, карфьол, сладка царевица, киви, манго, лук, папая, ананас. |
Според направено проучване, повишени концентрации на остатъчни вещества рядко се намират в конвенционално произведени плодове и зеленчуци от тези видове. Така че, ако пазарувате биологични продукти поради здравословни причини, може да не е необходимо да плащате допълнителните 22% за биологични банани, да не говорим за повече от 150% за биологични аспержи. |
Хляб, чипс, тестени и зърнени продукти, и други пакетирани храни, като консерви и сушени плодове и зеленчуци. |
Въпреки че тези продукти могат да съдържат по-ниски нива на остатъчни вещества, те също имат и ограничена здравословна стойност, тъй като преработката обикновенно измива важни хранителни вещества. Например, процесът на смиляне на биологично зърно в брашно, елиминира фибри и витамини. Колкото повече се преработва една биологична храна, толкова се намалява здравословната и стойност. Това важи с особена сила за зърнени и тестени продукти с етикети, гласящи: “произведено с биологични съставки”. Ако прочетете списъка с съставките, може да откриете, че дори и брашното да е биологично, яйцата не са. |
НЕ купувайте! Твърденията за биологичен продукт са неверни. |
Морски дарове |
Независимо дали е идва или от развъдник, рибата може да бъде определена като биологична, въпреки наличността на замърсители, като живак, и полихлорирани бифенили (ПХБ). Някои диви риби, като лефер са с голямо съдържание на ПХБ, а риба тон и риба меч пък съдържат живак. Европейската комисия разработва план, с който да се сертифицират морските биологични продукти. В Калифорния, САЩ отскоро има забрана на употребатана каквито и да е „биологични” обозначения върху риби и други морски храни, до приемане на държавни или щатски сертификационни стандарти. |
Козметика |
Повечето козметични продукти съдържат смес от редица съставки, които са продукт на химическата промишленост. Пример: Ако козметичния крем мирише, има цвят различен от бяло-бежово и не не нуждае от хладилник, това означава, че той съдържа ароматизатори, оцветители и консерванти. Наличието на тези субстанции в продукта обезмислят влагането на биологична съставка. Това че някой продукт носи думата „биологичен” или „натурален”, като част от името си, или опаковката си, не означава че той е непременно по-безопасен. Само 11% от съставките в козметичните продукти, било то биологични или не, са били някога изследвани за безопасност. |
Коментари ( 1 общо )
anonymous
Не съм съгласна само с твърдението, че щом един крем мирише и има цвят той не е био:). Имам крем произведен само с биосертифицирани съставки, който мирише чудесно заради етеричните масла, вложени в него, съхранявам го в хладилник защото е без всякакви консерванти.
Написан на: 26/02/2014 17:45 Докладвай този коментар
anonymous