Статия
Фалшив сладолед
Какво всъщност слагате в устата си, когато си купите фунийка сладолед?
Може би вече не се притеснявате какви млечни продукти консумирате, след като се оказа, че в повечето няма мляко. Ако обаче все още си въобразявате, че сладоледът днес се прави от мляко или че в него може да откриете сметана, заблуждението ви е голямо. Прекрасният разхладителен продукт за летните жеги съдържа предимно печално известното растително масло и обилно количество подобрители или т.нар. Е-номера (емулгатори), които придават вкус, мирис и цвят на продукта.
За да се уверите в това, просто трябва да погледнете етикета на това, което само на външен вид прилича на добре познатото "ескимо".
Хидрогенирано растително масло е съставката, която създава най- голямо притеснение, но в новопоявилите се сладоледи ще откриете и оцветители, емулгатори, възстановено сухо обезмаслено мляко, захар, суроватка на прах. Списание „Потребител" неведнъж е предупреждавало за емулгаторите, които дори и все още позволени, будят притеснения и биват включени в списъци с опасни съставки, причинители на алергии или хиперактивност.
Защо производителите предпочитат да използват растително масло?
Отговорът е прост - то повишава срока на годност на сладоледа и не му позволява да се топи лесно. Ако срокът на годност на сладоледа е по-дълъг от 6 месеца, почти сигурно е, че в него няма много мляко. Растителното масло също така намалява цената на продукта. Много малко производители заявяват открито, че използват растително масло в сладоледа, а още по-трудно е да се докаже какво ядем, когато си купуваме насипно сладолед от машини или витрини на улицата.
Защо хидрогенираното растително масло е опасно?
Хидрогенирането е процес, при който течни растителни мазнини се нагряват на висока температура при наличието на водород и катализатори. Така се получават транс изомерите на висшите мастни киселини. Колкото по-хидрогенирано е едно растително масло, толкова по-твърдо е то. Известно е, че хидрогенирано растително масло се топи при температура от около 40 градуса, която, както знаем, не е обичайната температура на човешкия организъм. Тогава какво се случва с тези мазнини, веднъж попаднали в тялото ни?
Отговорът е, че се натрупват. И това е опасно. Счита се, че транс изомерите на висшите мастни киселини са по вредни за холестерола и от наситените мастни киселини, защото повишават нивото на т.нар. „лош" холестерол за сметка на „добрия". Това може да доведе до запушване на кръвоносните съдове, високо кръвно налягане, диабет от тип 2, риск от сърдечно - съдови заболявания.
Поради тези причини борбата срещу масовото използване на хидрогенирано растително масло в хранителните продукти е особено важна. Следващия път, когато си кувате сладолед, първо добре се замислете, четете подробно етикета и обърнете внимание на срока на годност!
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous