Статия
Илюзия ли са храните „като от едно време”?
Производителите на храни в последно време масово се възползват от носталгията на потребителите по различни хранителни продукти от миналото. Те пускат на пазара артикули, които наподобяват на външен вид, а понякога носят и името на познати от детството ни продукти – колбаси, сладкарски изделия и др. За съжаление се оказва, че съставът им е различен. Оригиналните съставки се заменят с по-евтини заместители, въпреки че е спорно дали те са безопасни за потребителите. Много често на пазара може да се открие продукт, който претендира да е пчелен мед, но е произведен основно от подсладители и глюкозо-фруктозен сироп. За много от захарните изделия се използват аспартамови заместители, а има данни, че той може да доведе до алергии, хиперактивност при децата и др. Феновете на бозата вече са забравили леко резливия вкус, който тя придобиваше от ферментацията със захарта, ако престои известно време. Причината е, че аспартамът, който в днешно време масово се влага в бозата, има по-дълъг период на разпад от захарта.
Аспартамът
Подсладителят аспартам е генетично модифицирана аминокиселина, за която се използва генно модифицираната бактерия Е.coli. Има данни, че продуктите от разпадането на аспартама причиняват мозъчни тумори, загуба на памет, слепота, промяна на сърдечния ритъм, тремор, затруднения в дишането, анемия, проблеми при бременност. Среща се също и под името нутрасуит или се отбелязва като Е-добавка (Е-951). Съдържа се в безалкохолните напитки, захарните изделия, в храните за диабетици, в „Кока-кола лайт" и др.
Вредните мазнини
Друг често срещан заместител, който се използва в храните, е хидрогенираната мазнина. Тя се влага във вафли, дребни сладки, баници, торти, шоколад, сладолед и мн.др. Вместо масло, готовите хранителни продукти съдържат предимно маргарин и хидрогенирани мазнини. Хидрогенираните мазнини се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо ще е на стайна температура. Например течните маргарини са по-малко хидрогенирани и имат по-малко транс изомери от твърдите маргарини. Повечето транс-мазнини на пазара се намират в недомашно приготвените печени изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, както и във вафли, маргарини и хамбургери. Приготвените в заведенията за бързо хранене пържени картофи, тиквички и др. също съдържат сериозни дози транс изомери.
Хидрогенираните мазнини са по-вредни за нивата на холестерола от наситените мастни киселини, защото повишават нивата на лошия холестерол и понижават тези на добрия.
Има данни, че транс мазнините причиняват запушвания на кръвоносните съдове, водят до диабет от тип 2, увеличават трайно кръвното налягане и риска от сърдечнo-съдови заболявания.
Затова трябва да направим един важен избор - кога и колко често да ползваме храни със заместители, дали изобщо си струва да подлагаме здравето си на риск, или да послушаме експертите по здравословно хранене, които ни съветват напълно да елиминираме храните със заместители от менюто си.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous