Съдържание на етикета
|
Условия, на които етикетът трябва да отговаря
|
Много ниско съдържание на натрий/сол
|
Един хранителен продукт може да носи етикет "много ниско съдържание на натрий/сол" или друг етикет със същото значение за потребителя, само ако продуктът не съдържа повече от 0,04 g натрий или равна на това количество стойност сол на 100 g или 100 ml. Този етикет не се поставя на натурални минерални води и други води.
|
Без натрий или сол
|
Този етикет се поставя, само ако продуктът не съдържа повече 0,005 g натрий или равна на това количество стойност сол на 100 g.
|
Със съдържание на фибри
|
Този етикет се поставя, само ако продуктът съдържа поне 3 g фибри на 100 g или поне 1,5 g фибри на 100 kcal.
|
Високо съдържание на фибри
|
Този етикет се поставя, само ако продуктът съдържа поне 6 g фибри на 100 g или 3 g фибри на 100 kcal.
|
Със съдържание на протеини
|
Този етикет се поставя, само ако протеините доставят поне
12 % от енергийната стойност на храната.
|
Високо съдържание на протеини
|
Този етикет се поставя, само ако протеините доставят поне
20 % от енергийната стойност на храната.
|
Със съдържание на витамини и/или минерали (посочва се кои точно)
|
Този етикет се поставя, само ако продуктът съдържа поне значително количество от тези витамини и/или минерали, така както се казва в Анекса на Директива 90/496/CEE или количество, установено от изключенията на чл. 6 от Регламент 1925/2006 от 20.12.2006, относно добавянето на витамини и минерали и някои други вещества към храните.
|
Високо съдържание на витамини и/или минерали (посочва се кои точно)
|
Този етикет се поставя, само ако продуктът съдържа поне два пъти повече от стойността на витамините и минералите, изискана при етикет "със съдържание на витамини и/или минерали".
|
Със съдържание на хранително вещество или друга субстанция (посочва се кои точно)
|
Този етикет се поставя, само ако продуктът отговаря на всички приложими за този етикет условия от Регламент 1924/2006 и по-специално на чл. 5. относно витамини и минерали, се прилагат изискванията на етикет "със съдържание на витамини и/или минерали".
|
Високо съдържание на хранително вещество или друга субстанция (посочва се кои точно)
|
Този етикет се поставя за хранителни вещества или други субстанции, само ако продуктът отговаря на условията на етикет "със съдържание на хранително вещество или друга субстанция (посочва се кои точно) и увеличението на тези вещества е поне от 30% в сравнение с друг подобен продукт.
|
Ниско съдържание на (посочва се хранителното вещество)
|
Този етикет се поставя, само ако намаляването на даденото вещество е поне 30% в сравнение с друг подобен продукт, като се прави изключение за микро-хранителни вещества, където се допуска разлика от 10% спрямо референтните стойности, установени с Директива 90/496/CEE, както и за натрия или на равна на това количество стойност сол, като за тях се допуска разлика от 25% спрямо референтните стойности.
|
Light/лек
|
Този етикет се поставя, само ако продуктът отговаря на същите условия като при продуктите с етикет "Ниско съдържание на (посочва се хранителното вещество)" и изрично е посочена характеристиката или характеристиките, които правят продукта light или лек.
|
Натурален продукт
|
Този етикет се поставя, само ако продуктът по естествен начин отговаря на накоя от изброените тук характеристики относно данните за хранителните и здравни стойности на храните.
|
Коментари ( 0 общо )
anonymous