Намаляване на ДДС на основните хранителни продукти
През последната седмица отново се дискутира темата за въвеждането на по-нисък ДДС на основните храни (хляб, месо, млечни произведения, зеленчуци и др.), както е в повечето страни от ЕС. Предложението за диференцирането на данъчната ставка е намаление от 20% на 5%. Според експерти намалението на цената на хляба ще бъде пряко усетено от потребителите веднага.
Очакваните ефекти от намален ДДС се изразяват в намаляване на сивия сектор в бранша, тъй като ниските данъци са предпоставка за висока събираемост.
От 28-те страни членки на ЕС само в 5 държави ДДС за основни храни не е намален (България, Дания, Естония, Литва, Латвия и Словакия). Във Великобритания и Малта ставката на ДДС за хранителни стоки е 0%. В други страни намалената данъчната ставка варира между 3% и 18% - Австрия (10%), Германия (7%), Гърция (13%), Испания (4%), Кипър (5%), Полша (5%), Словения (9,5%), Унгария (18%), Хърватия (5%), Чехия (15%) и др.
Нашият коментар:
Освен че помага за намаляване на сивия сектор, намаленият данък ще се отрази положително и върху качеството на някои храни. Понастоящем ниската покупателна способност на българите и слабия контрол създава предпоставки за ширещо се предлагане на имитиращи продукти.
Искане за забрана на растителни мазнини в млечните продукти
През тази седмица Асоциацията на млекопреработвателите в България изнесе шокиращи твърдения за влагане на растителни мазнини в сирена и кашкавали. Припомняме, че у нас наредба задължава имитиращите продукти да бъдат ясно обозначени и поставени на отделен щанд от млечните продукти. На практика в повечето магазини това не се случва..
Млекопреработвателите поискаха забрана за влагане на растителни мазнини в продукти, обявявани като „млечни“. Друго тяхно искане е проверките да се извършват в търговската мрежа, а не само в предприятията, тъй като е възможно скриване на несъответстващи характеристики от проверяващите.
В отговор на твърденията, от Министерството на земеделието лансираха идеята за обозначаване на млечните продукти, в които се използват български суровини със специален знак.
Нашият коментар:
Ясно е едно - на този етап държавният контрол, който издържаме с данъците си се проваля напълно. За да има шанс да стане ефективен, в него трябва да участват засегнатите страни. Например, ако на Асоциацията на млекопреработвателите се даде възможност регулярно да посочва кои марки да бъдат изпитвани, вероятността нарушенията да бъдат хванати се увеличава многократно.
Автомобили втора ръка
Европейската комисия проведе анкетно запитване относно пазара на автомобили „втора ръка“ и по-конкретно колко на брой и какви по вид проблеми се появяват при тези автомобили. Резултатите показват, че при 41% от анкетираните се наблюдава поне един проблем, а по-точното разпределението следва така: 17% с един проблем, 9% с два, 5% с три и 11% с четири или повече неизправности по закупеният втора ръка автомобил. Данни по тази тематика има и по страни, като България влиза в класацията като държава, в която над 60% от запитаните имат един или повече проблеми по автомобила.
Най-честите проблеми:
- акумулатор и електрически проблеми - 14.9%
- проблеми с колелата/окачването - 12.0%
Най-рядко срещаните проблеми са:
- скорости (6.9%)
- съединител (8.0%)
Най-честите нелоялни практики на продавачите обхващат:
- неизпълнение на част от сделката (6.1%)
- продаване на крадена кола (3.2%)
- не са оповестени всички повреди по колата (8.1%)
- измама за изминатите от автомобила километри (5.3%)
Защитените продукти от ЕК - храни с традиционно-специфичен характер /Продължение от миналия брой/
Производството на храни с традиционно-специфичен характер се подчинява на строго определени правила. Те могат да бъдат произвеждани само от фирми, които членуват в специално създадено сдружение. По правило тези сдружения са отворени и към тях могат да се присъединяват нови членове. Изисква се всички фирми да работят по утвърдени традиционни методи, с еднакви рецептури и при еднакви технологични параметри, защото това гарантира еднакви вкусови качества на продуктите и съхраняване на българския вкус. Членството в сдружение дава възможност за вътрешен контрол над производителите. Веднъж годишно външни сертифициращи организации, одобрени от министъра на земеделието, проверяват дали производителите спазват правилата и описаните характеристики, които определят традиционно-специфичния характер на съответната храна. Проверките се заплащат от производителите, които подлежат на контрол и от Българската агенция по безопасност на храните.
Регистър на защитените продукти - можете да проверите кои са продуктите, които имат правото да носят знаците за качество.
|