Тема с продължение: Опасният акриламид
През миналата седмица асоциация „Активни потребители“ би тревога за наличието в храните на опасната съставка акриламид и темата стана една от най-обсъжданите в публичното пространство.
Какъв е проблемът
Акриламидът в храните се образува при реакция между аминокиселината аспаргин и нискомолекулни редуциращи захари при температурна обработка на храната при над 120°C. Аспаргинът е незаменима аминокиселина, градивна част на белтъците и се съдържа във всички храни, в някои в по-големи количества. Той не може да бъде премахнат лесно, но в определени случаи концентрацията му може да бъде редуцирана чрез подходяща обработка. В домашни условия или в ресторантите количеството му не може да бъде намалено.
Редуциращи захари са глюкозата, фруктозата и много други прости въглехидрати. Не трябва да се забравя, че пчелният мед се състои също от глюкоза и фруктоза. Редуциращи захари има в редица храни с високо съдържание на скорбяла/нишесте като картофи и зърнени – ръж, пшеница, ечемик и др. Редуциращите захари се използват широко в промишлеността като добавки в различни храни, затова потребителите трябва внимателно да четат етикетите на продуктите, които купуват, особено на тези, които ще използват за пържене или печене. Отбелязването на добавените в храните захари на етикетите е задължително! Нередуциращи захари са обикновената захар, декстрозата и изкуствените подсладители и те не водят до образуване на акриламид при температурна обработка.
Полезни съвети за храните от пържени и печени картофи
В картофените чипсове, пържените и печените картофи се натрупва най-много акриламид при температурна обработка. Ако спазвате тези съвети, ще намалите нивото му от 2 до 5 пъти:
- Не влагайте загнили, натъртени или на петна картофи;
- Изхвърляйте малките неузрели грудки и покълналите картофи. Въздържайте се от използването на много стари картофи, например тези от по-миналия сезон;
- Съхранявайте картофите при температура над 6°C, т.е. задължително извън хладилник;
- Сред обелване и нарязване накиснете картофите за 30 до 120 мин. в хладка питейна вода и след това изплакнете. Така отмивате разтворимите във вода редуциращи захари;
- Преди пърженето/печенето отделете и изхвърлете най-малките и тънки резенчета, които обикновено бързо прегарят;
- В ресторантите понякога картофите се поръсват със захари след бланширането или преди пържене/печене. Не го правете! Ако все пак много държите да получите по-тъмен цвят, използвайте само декстроза;
- Затоплете фритюрника или фурната преди използване. Така намалявате времето за температурна обработка;
- При пържене на картофи температурата трябва да е в диапазона 160 и 175°C и 180 и 220 °C при печене на фурна;
- Не допускайте загаряне и прегаряне. Обирайте от мазнината във фритюрника останалите след пърженето дребни частици и прегорели трохи;
- Приготвяйте картофите до придобиване на златистожълт цвят. Потъмняването и покафеняването са свидетелство за натрупване на опасния акриламид;
- Препоръчително е ресторантите да разполагат с инструменти за готвачите, с които се гарантира използването на подходящи методи на приготвяне, както и да предоставят оборудване (например таймери, термометри, криви на пържене, цветови схеми (например на USDA/Munsell) и като минимум ясни изображения на цветовете на сготвения краен продукт.
В следващия брой очаквайте: Полезни съвети при зърнени и тестени изделия
Манифест за бъдещето на Европа
Продължаваме да ви запознаваме с манифеста, изработен от Европейската организация на потребителите по повод на предстоящите избори за Европейски парламент. С манифеста се иска следващият ЕП да действа по пет приоритета, които ЕК да включи в работата си.
Приоритет 4: Лекарствата трябва да са достатъчно и достъпни
За потребителите в Европа високите цени и недостигът на лекарства се превърнаха в бариера за достъп до лечение, от което се нуждаят. Разработени са новаторски нови лекарства за лечение на тежки форми на рак иинвалидизиращи състояния като хепатит С. Въпреки това техните разходи са толкова високи, че правителствата са принудени да вземат много трудни решения за това кои лечения да бъдат възстановени. Резултатът е, че въпреки наличието на ефективни лекарства, те не могат да достигнат до пациентите.Важна част от изследванията и разработването на лекарства се осъществява от държавни университети или чрез изпълнявани от тях изследователски проекти, но и в двата случая се субсидират от парите на данъкоплатците. Този принос обаче не е отразен в крайната цена, определена от фармацевтичната индустрия, което означава, че потребителите плащат два пъти за лекарства: веднъж като данъкоплатци отново като пациент. Освен това пациентите не винаги са сигурни, че лечението доставя това, което им обещават. Много нови лекарства са одобрени с ограничени данни и индустрията ги събира възможно най-бързо след като пациентите започват да приемат лекарството.
Препоръки на потребителската организация
• Директивата за прозрачност на ЕС трябва да бъде реформирана, така че производителите да бъдат задължени да направят прозрачни реалните разходи за фармацевтични продукти.
• Трябва да се въведат правила, за да се гарантира, че пациентите, които използват лекарства за ранен достъп, са в еднакви позиции за допълнителен мониторинг на безопасността им като участниците в клинични изпитвания.
• Много от лекарствата, разработени благодарение на публичното финансиране, стават все по-недостатъчни или недостъпни. ЕС следва да направи публично финансиране на лекарства, които да бъдат достъпни за пациентите.
В следващия брой очаквайте още приоритети и препоръки на ЕОП.
Пазарът в цифри
- През февруари потребителските цени са се повишили спрямо януари с 0.5%, а спрямо същия месец на 2018 г. - с 3.2%, съобщи НСИ.
- Инфлацията се повишава трети месец поред след спад през октомври и ноември. През декември годишната инфлация е 2.7%, а през януари - 3%.
- За месец поскъпването на храните и безалкохолните напитки е с 1.7%, на транспортните услуги - с 1.2%.
- През миналия месец са поевтинели облеклото и обувките - с 2.1%, съобщенията - с 0.9%, културните събития и развлеченията - с 1%.
- От храните най-съществено са поскъпнали пълномасленото и нискомасленото мляко - с 3.3 и 3%, олиото - с 2%, чаят - с 1.7%, бирата - с 1.4%. Значителни промени има при някои плодове и зеленчуци поради сезонния им характер - доматите поскъпват с 6.4%, краставиците - с 18.1%, зелето - с 35%, зрелият лук - с 4.6%, картофите - със 7.6%.
Календар на потребителя
От 27 до 31 март на Пловдивския панаир ще се проведе изложението „Природа, лов и риболов“.
От 16 до 18 април в Интер експо център ще се проведе изложение за енергийна ефективност, възобновяема енергия, управление на отпадъци и рециклиране, интелигентни градове.