Статия
Какво (не) знаем за млякото
Млякото и млечните продукти са ценна храна за всички възрасти. Те са най-добрият източник на лесно усвоим калций. Млякото и млечните продукти съдържат пълноценни белтъци и други незаменими хранителни вещества като: витамин А, витамин Д, целия спектър на витамините от група В, особено на вит. В2. Млякото и млечните продукти са източници на мазнини, а млякото - и на млечна захар (лактоза).
В тази група храни се включват прясното и кисело мляко, различните видове сирене и кашкавал, извара, сметана и продукти на млечна основа, като сладолед и др.
Млякото и млечните продукти са важен елемент на здравословното хранене. Съдържащият се в тях калций е от жизнено значение за:
§ изграждане и поддържане структурата на костите и зъбите във всички периоди на живота;
§ намаляване риска от остеопороза - заболяване, което се характеризира с ниска костна плътност и нарушение в структурата на костите, водещи до лесната им чупливост при незначителна травма;
§ намаляване риска от високо кръвно налягане.
Киселото мляко и другите киселомлечни продукти имат специално значение за здравето със съдържащите се в тях млечнокисели бактерии, които:
§ имат силна антимикробна активност, като потискат размножението на вредните микроби в храната и червата и така намаляват случаите на чревни разстройства, тяхната продължителност и тежест;
§ подобряват храносмилането;
§ стимулират имунитета;
§ намаляват риска от атеросклероза, тъй като тяхното действие предизвиква понижаване на холестерола в кръвта;
§ понижават кръвното налягане, чрез образуваните биоактивни пептиди при ферментация на млечните белтъци.
Млякото и млечните продукти намаляват риска от развитие на кариес на зъбите. Прясното мляко има алкална реакция и неутрализира киселините, които се получават при ферментацията на захарите в устата и разрушават зъбния емайл. Киселото мляко пък предпазва от кариес като потиска развитието на микроорганизмите в устната кухина, които предизвикват ферментацията. Сирената действат защитно, поради високото си съдържание на калций, белтък и фосфор.
Млякото и млечните продукти са основният източник на калций в храненето на човека. Една чаша прясно или кисело мляко (200 г) съдържат 240 мг калций. Същото количество калций се доставя средно от 50 г сирене. С една чаша мляко и 50 г сирене се осигуряват почти 50% от дневните потребности на калция на възрастен човек, които са 1000 мг.
Млечното масло, сметаната, пълномаслените млека и сирена при голямата им консумация могат да бъдат значителен източник на мазнини.
Различните видове сирене и кашкавал са солени и са съществен източник на натрий, който е рисков фактор за повишаване на кръвното налягане. Затова е необходимо преди консумация солените саламурени сирена да се обезсоляват като престояват известно време във вода.
Консумацията на мляко и млечни продукти ежедневно е здравословен избор на хранене, но е желателно те да съдържат ниско съдържание на мазнини и сол.
Състав на мляко от различни видове (средно на 100 г)
Съставка
|
Краве
|
Козе
|
Овче
|
Биволско
|
Човешко
|
Вода (г)
|
87,9
|
88,9
|
83,0
|
83,3
|
87,1
|
Енергия (г)
|
66,0
|
60,0
|
95,0
|
114,0
|
69,0
|
Белтък (г)
|
3,2
|
3,1
|
5,4
|
4,7
|
1,3
|
Мазнини (г)
|
3,9
|
3,5
|
6,0
|
8,0
|
4,1
|
Млечна захар (лактоза) (г)
|
4,6
|
4,4
|
5,1
|
5,9
|
7,2
|
Натрий (мг)
|
55,0
|
42,0
|
44,0
|
42,0
|
15,0
|
Калий (мг)
|
140,0
|
170,0
|
120,0
|
104,0
|
58,0
|
Калций (мг)
|
115,0
|
100,0
|
170,0
|
175,0
|
34,0
|
Фосфор (мг)
|
92,0
|
90,0
|
150,0
|
155,0
|
15,0
|
Витамин А (мкг РЕ)
|
35,0
|
44,0
|
83,0
|
60,0
|
60,0
|
Витамин Е (мг)
|
0,09
|
0,03
|
0,11
|
0,2
|
0,34
|
Витамин В2 (мг)
|
0,17
|
0,13
|
0,32
|
0,13
|
0,03
|
Фолиева киселина (мкг)
|
5,5
|
1,0
|
5,0
|
5,0
|
5,2
|
Витамин С (мг)
|
1,8
|
1,0
|
5,0
|
5,0
|
4,0
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
|
Коментари ( 1 общо )
anonymous
Колко сол може да съсржа прясното млако на което пише 100% натурален продукт?
Купих прясно мляко, което се оказа че съсдржа 0.2 % сол. И пише че била естествена от суровината. Стандарта допуска ли това. Млякоте не се закваси.
Написан на: 05/04/2020 10:52 Докладвай този коментар
anonymous