Статия
Съвети за здравословно хранене
Здравословното хранене се състои в правилния избор на храна, която ни помага да се справим с различни заболявания и укрепва здравословното ни състояние. Неправилното хранене е причина за множество заболявания, за това предлагаме няколко съвета, които ще са от полза в това отношение.
1. Осигурявайте пълноценна и разнообразна храна.
2. Отделяйте достатъчно време за хранене в приятна и спокойна атмосфера. Не се изкушавайте с големи порции
Не бива да се яде повече от необходимото. Най-добрият начин да намалите порциите си е като купувате по-малко, но по-качествени храни.
3. Не пропускайте сутрешната закуска, хранете се редовно
През нощта нивото на глюкозата се понижава и сутринта организмът се нуждае от силен старт. За работата на паметта е нужна глюкоза. Портокаловият сок с хляб е отлично начало на деня, тъй като се улеснява поглъщането на желязо и дава енергия. Богатата на протеини закуска (яйца, сандвич с риба) ще ви направи по-жизнерадостни и по-енергични.
4. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия, предпочитайте пълнозърнест хляб
Макарони от тъмни сортове пшеница, фасул, леща, овесени ядки, овес, плодове и пълнозърнест хляб. Изследванията показват, че продуктите, богати на въглехидрати, стимулират инсулина – хормона, спомагащ за намаляване на мазнините в организма и предотвратяващ диабета.
5. Ежедневно консумирайте разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сурови.
6. Зеленчуците с различни цветове съдържат различни хранителни вещества.Ежедневно консумирайте разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сурови.
7. Избирайте пресни или нарязани плодове по-често от плодови сокове. В плодовия сок има малко или съвсем няма хранителни влакна.
8. Включвайте в менюто си всеки ден мляко и млечни продукти с намалено съдържание на мазнини и сол.
9. Избирайте месо без мазнини, замествайте често месото и месните продукти с риба или бобови храни.
Много от нас консумират недостатъчно количество мазнини, необходими за основните функции на организма, включително здрава имунна система. Приемайте 200-300 грама тлъста риба седмично (херинга, скумрия, сардина, сьомга). В менюто може да включите ядки, семки, олио.
10. Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските.
При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
11. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти, избягвайте безалкохолни напитки, съдържащи захар.
12. Ограничавайте употребата на сол при приготвяне на ястията, намалете консумацията на солени храни.
13. Приемайте ежедневно достатъчно вода и течности.
Хубаво е да изпивате 1,5-2,0 литра течности, само да не е наведнъж.
14. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейната безопасност.
15. Изключете от менюто си или ограничете до минимум консумацията на вредни храни: сладки газирани напитки, месни полуфабрикати с дълъг срок на годност, сладкиши.Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейната безопасност.
16. Приемайте витамини, но внимавайте да непредозирате организма си.
Съществува мнение, че колкото повече витамин С се приема, толкова по-добре. Това не е съвсем така, макар че много хора черпят енергия чрез свръхдози от витамина, защото прекалено голямото количество може да доведе до непредсказуеми странични ефекти, например камъни в бъбреците.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous