Статия
Как да предотвратим хранителното натравяне?
Предпазването от хранително натравяне започва с пазаруването!
- Избирайте опакованата и консервираната храна.
- Не купувайте храна в консерви, които са издути или нащърбени или от буркани, които са спукани или с разхлабени или издути капачки.
- Не яжте сурови миди и използвайте само пастьоризирано мляко, сирене и пастьоризирани или обработени джусове и сокове, особено ако имате здравословен проблем, свързан с имунната система.
- Избирайте яйца, които се съхраняват в хладилник. Преди да ги сложите в количката, проверете чисти ли са и има ли сред тях счупени.
- Избирайте замразените храни и такива, които са подлежащи на разваляне (пиле, риба) последни. Винаги слагайте тези продукти в отделни найлонови торби, защото капките кръв могат да заразят другите продукти в количката.
- Не купувайте замразени морски дарове, ако пакетите са отворени, скъсани или смачкани по краищата.
- Избягвайте пакети, които са извън линията на замразените храни във фризера на магазина. Ако пакетът е прозрачен, гледайте за следи от скреж или лед. Това може да означава, че рибата е била съхранявана дълго време или е размразявана и след това замразявана повторно.
- Проверявайте дали щандът за риба, месо и салати е чист. Например, сготвени скариди, лежащи на същия лед със сурова риба, могат да бъдат заразени.
- Купувайте риби, миди и всякакви морски дарове от магазини, които ги получават от одобрени източници, стойте далече от продавачи, които продават стоката на пътя или от камион. Ако планирате да ги ловите сами, внимавайте с предупрежденията за безопасността на водата.
- Носете си хладилна чанта, за да запазите замразените и лесно развалящите се храни студени, ако ще ви отнеме повече от час да ги занесете вкъщи.
Безопасно съхранение
- Първото правило за съхранението в дома е лесно развалящата се храна веднага да се сложи в хладилника или фризера.
Температурата на хладилника трябва да е 5С°, а на фризера -18С°. Периодично проверявайте хладилника и фризера с цифров или живачен термометър за хладилник/фризер.
- Пилето и месото могат да се съхраняват в найлоновата опаковка, в която са купени за ден-два в хладилника. Ако само част от месото или пилето ще се използват веднага, могат да бъдат опаковани и съхранявани в хладилника, но се уверете, че кръвта не може да тече и да зарази другите храни.
- Опаковайте стегнато храните за фризера. Остатъците трябва да се съхраняват в здраво затворени кутии.
- Съхранявайте яйцата в картона им в хладилника, вместо на вратата на хладилника, където температурата е по-висока.
- Морските дарове трябва да стоят в хладилника или фризера до приготвянето им.
- Не претъпквайте хладилника, за да може въздухът да циркулира. Всеки ден проверявайте дали остатъците в покритите чинии и торбите за съхранение не са развалени. Ако нещо изглежда или мирише подозрително, веднага трябва да се изхвърли.
- Сигурен знак за разваляне е мухъл, който се образува дори в хладилника. Въпреки че не е главна заплаха за здравето, мухълът може да направи храната неприятна. Повечето мухлясали храни трябва да се изхвърлят. Може да спасите мухлясващите сирена, салами, твърди плодове и зеленчуци, ако изрежете не само мухъла, но и голяма част около него. Отрязването на голяма част около мухъла е важно, защото много от растежа му е под повърхността на храната.
- Винаги проверявайте етикетите на консервите и бурканите, за да определите как трябва да се съхраняват. Много продукти, освен прясното месо, зеленчуците и дневните продукти трябва да се държат на студено. Например кетчупът и майонезата трябва да стоят в хладилника след отварянето им. Ако сте съхранявали продуктите небрежно, най-добре е да ги изхвърлите.
- Някои мерки ще ви помогнат да се уверите, че храните, които могат да се съхраняват на стайна температура, са безопасни. Картофите и лукът не трябва да се съхраняват под мивката, защото течовете от тръбите могат да ги увредят. Картофите не трябва и да стоят в хладилника, дръжте ги на хладно и сухо място. Не съхранявайте храна близо до домакински почистващи продукти и химикали.
- Проверявайте дали консервираните стоки са лепкави. Това може да сигнализира за теч. Скоро купените консерви, които текат, трябва да се върнат в магазина, а търговците от своя страна трябва да уведомят производителя или инспекторите по хигиена.
Пазете чисто
Първото правило за приготвянето на безопасна храна вкъщи е: дръжте всичко чисто!
Правилото за чистотата важи за мястото, където се приготвя храната и най-вече за готвача.
- Мийте ръцете си с топла вода и сапун в продължителност на поне 20 секунди преди да започнете да приготвяте ястията и след като пипате сурово месо или пиле.
- Покривайте дългата коса с мрежа или шал и бъдете сигурни, че всички рани или порязвания на ръцете са покрити. Ако раните или порязванията са инфектирани, стойте далеч от кухнята.
- Пазете мястото за работа чисто и подредено. Мийте кухненските плотове с разтвор от 1 чаена лъжичка хлорирана белина и четвърт вода или почистващ препарат за кухня, разтворен според инструкциите на продукта. Те са най-ефективни срещу бактериите.
- Освен това се убедете, че кърпите за чиниите са чисти, защото когато са мокри, те могат да приютят бактериите и да помогнат за разпространението им. Перете кърпите всяка седмица с топла вода в пералнята.
- Дезинфекцирайте канала на кухненската мивка с разтвор от 1 чаена лъжичка белина и четвърт вода или с разтворен почистващ препарат за кухня. Части от храна могат да заседнат в канала или отвора и да създадат идеална околна среда за разпространението на бактерии.
- Използвайте гладки дъски за рязане, направени от дърво или непропусклив материал. Избягвайте дъски от мек и пропусклив материал. Мийте дъските с гореща вода и сапун, използвайки четка. След това ги дезинфекцирайте при миене в съдомиялна машина или с разтвор от 1 чаена лъжичка хлорирана белина и четвърт вода.
- Винаги мийте и дезинфекцирайте дъските след употреба на сурови храни, като морски дарове и пиле, и преди да ги използвате за готови храни. Използвайте една дъска само за храни, които ще се готвят като сурова риба и друга само за готови храни като хляб, пресни плодове и сготвена риба.
- Винаги използвайте чисти прибори и ги мийте преди да режете различни храни.
- Мийте капаците на консервираните храни преди да ги отворите, за да не се замърсява храната.
- Измивайте също отварачката след употреба. Миксерите трябва да се разглобяват и чистят след всяко използване.
- Не слагайте сготвено месо в неизмита чиния или в такава, в която е стояло сурово месо.
- Мийте пресните плодове и зеленчуци на течаща вода. Не използвайте сапун или други препарати. Ако е необходимо и възможно, използвайте малка гъба или четка, за да премахнете замърсяванията.<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->
Подходяща температура
Второто важно правило за безопасното приготвяне на домашна храна е: пазете горещите храни горещи и студените храни – студени!
- Използвайте термометър, за да се уверите, че месата са напълно сготвени. Поставете термометъра в средата на храната и изчакайте 30 секунди, за да се уверите, че измерването е точно. Говеждото, агнешкото и пилешкото трябва да се приготвят на температури от 63С° нагоре. Свинското и телешкото над 77С°, а пилето и ребрата над 74С°.
- Яйцата трябва да се варят докато се втвърдят. Избягвайте храни, съдържащи сурови яйца, като домашно приготвени сладолед, майонеза, яйчен крем, тесто за бисквити, блатове за торта, защото има опасност от салмонела. Промишлено приготвените такива не носят риск, защото при тях се използват пастьоризирани яйца. Приготвянето на продуктите, които съдържат яйца, на вътрешна температура над 71С° ще убие бактериите.
- Морските дарове трябва да се готвят на вътрешна температура над 63С°. Рибата, която е олющена трябва да се приготвя на температура над 68С°, а пълнената риба поне на 74С°.
Ако нямате термометър, преценете дали храната е готова по други знаци. Например:
- Рибата е готова, когато най-твърдите й части станат матови и рибата се лющи, когато е набодена с вилица.
- Скаридите могат да врят от 3 до 5 минути, докато черупките станат червени.
- Мидите се задушават във вряща вода, докато черупките се отворят (от 3 до 5 минути). След това трябва да варят още 3 или 5 минути.
- Стридите трябва да бъдат задушавани, печени или варени докато се отпуснат, около 5 минути.
Пазете храната от заразяване след приготвянето и я консумирайте бързо!
- Сготвената храна не трябва да стои на кухненската маса или плот за повече от два часа. Бактериите, причиняващи болести, се разпространяват при температура между 4 и 60С°. Сготвените храни, които са били на тези температурни граници за повече от два часа, не трябва да се ядат.
- Ако яденето ще се сервира горещо, преместете го от печката на масата възможно най-бързо. Храните трябва да се претоплят до температура над 74С°. Дръжте студените храни в хладилника или на лед до сервирането. Много е важно тези правила да се спазват през летните месеци.
- След ядене остатъците трябва да се сложат в хладилника възможно най-бързо. (Без значение е дори този интересен разговор по време на вечерята!) Месата трябва да се режат на парчета. Всички храни трябва да се съхраняват в плитки кутии, за да се ускори охлаждането. Уверете се, че сте извадили пълнежа от печената пуйка или пиле и го съхранявайте отделно. Дреболиите също трябва да се съхраняват отделно. Остатъците трябва да се използват до три дни.
Има още няколко съвета, за да бъдат любимите ви ястия безопасни.
- Не размразявайте месо и други замразени храни на стайна температура. Вместо това ги преместете от фризера в хладилника за ден-два или ги размразете в студена вода. Може да ги размразите в микровълнова фурна или по време на готвенето. Гответе храната веднага след размразяването в микровълнова фурна или в студена вода.
- Никога не опитвайте храна, която мирише или изглежда странно или е била в тежко увредени консерви или буркани с течащи капачки.
Въпреки че всички тези правила изглеждат обременяващи, помнете, че ако искате да сте здрави за безопасността на храните не важи максимата „Правилата са създадени, за да бъдат нарушавани”.
Какви са симптомите на хранително натравяне?
Симптоми
Общите симптоми на хранителното натравяне включват диария, болки в корема, треска, главоболие, повръщане, изтощение и понякога кръв или гной в изпражненията. Въпреки това, симптомите се различават в зависимост от вида на бактериите и от количеството на заразената храна.
В редки случаи, симптомите могат да се появят рано, до половин час след приемането на заразената храна, но обикновено не се появяват до няколко седмици след заразяването. Симптомите обикновено изчезват до един-два дни, но в някои случаи могат да продължат от седмица до десет дни. За повечето здрави хора хранителните натравяния не са продължителни или застрашаващи живота. Въпреки това, могат да бъдат опасни за малките деца, възрастните хора и за хората с някои заболявания и специфични състояния.
Тези състояния включват:
Чернодробни заболявания в следствие на злоупотреба с алкохол, вирусни хепатити и други причини.
Хемомеланоза
Диабет
Стомашни проблеми, включващи предишни операции на стомаха и ниско ниво на стомашни киселини (например при употреба на противоокислителни)
Имунни нарушения, включващи HIV вирус
Продължителна употреба на стероиди
Астма или артрит
Когато симптомите са тежки, трябва да се потърси лекарска помощ. Това е много важно за тези, които са най-уязвими. При леките случаи трябва да се поемат много течности, за да се избегне дехидратация.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 1 общо )
anonymous
От къде накъде да не се мият със сапун плодовете и зеленчуците?
Написан на: 02/08/2013 02:20 Докладвай този коментар
anonymous