Статия
Пестициди в храната
Кои са „опасните" плодове и зеленчуци? Има ли „безопасни" или „чисти" продукти на пазара?
Във всички плодове и зеленчуци се срещат остатъчни количества от пестициди, но се оказва, че някои от храните имат склонност да абсорбират по-високи количества. Така консумирането на ябълки например може да се окаже по-опасно от това на авокадо или лук.
Какво е пестицид?
Пестицидите са отровни химични вещества, създадени специално за борба срещу вредителите. Наименованието им произлиза от латински "pestis" - чума и "cideo, ere" -убивам.
Последните изследвания
Според анализ на около 87 000 тестове, поведени върху плодове и зеленчуци между 2000 и 2007 година от Министерството на земеделието на САЩ се оказва, че някои плодове и зеленчуци са „по-заразени" от други. Така хората биха могли да намалят с около 80% консумацията на остатъчни количества от пестициди, ако избягват да консумират плодовете и зеленчуците с най-лоши показатели. Ако човек се храни с 12-те най-замърсени плодове и зеленчуци, той поглъща средно на ден около 10 различни пестицида.
Най-добрият вариант би бил, ако потребителите се насочат към биологичното земеделие, където пестициди не се използват. Но тъй като това е все още непостижимо, имайте предвид, че ябълки, целина, нектарини, ягоди, череши, къдраво зеле, маруля и грозде са сред храните, в които са открити най-високи количества пестициди. От другата страна на таблицата се намират лук, авокадо, ананас, манго, киви, патладжан, броколи, домат, диня, грейпфрут и т.н.
Вреди от пестицидите
Последици от попадане на пестициди в човешкото тяло се свързват с:
§ Негативен ефект върху нервната система
§ Проблеми с кожата, очите и белите дробове
§ Вреден ефект върху хормоналната система
§ Канцерогенност
Класиране
|
Плодове/ Зеленчуци
|
Точки
|
1 (най-лошо представяне)
|
Праскови
|
100 (най-високо съдържание на пестициди)
|
2
|
Ябълки
|
93
|
3
|
Сладки чушки /тип камби/
|
83
|
4
|
Целина
|
82
|
5
|
Нектарини
|
81
|
6
|
Ягоди
|
80
|
7
|
Череши
|
73
|
8
|
Къдраво зеле
|
69
|
9
|
Маруля
|
67
|
10
|
Грозде /внос/
|
66
|
11
|
Морков
|
63
|
12
|
Круши
|
63
|
13
|
Градинско зеле
|
60
|
14
|
Спанак
|
58
|
15
|
Картофи
|
56
|
16
|
Зелен боб
|
53
|
17
|
Тиква
|
53
|
18
|
Пипер
|
51
|
19
|
Краставица
|
50
|
20
|
Малини
|
46
|
21
|
Грозде /местно/
|
44
|
22
|
Сливи
|
44
|
23
|
Портокали
|
44
|
24
|
Карфиол
|
39
|
25
|
Мандарини
|
37
|
26
|
Гъби
|
36
|
27
|
Банани
|
34
|
28
|
Зимна тиква
|
34
|
29
|
Пъпеш
|
33
|
30
|
Боровинки
|
33
|
31
|
Пъпеш /медена роса/
|
30
|
32
|
Грейпфрут
|
29
|
33
|
Сладки картофи
|
29
|
34
|
Домати
|
29
|
35
|
Броколи
|
28
|
36
|
Диня
|
26
|
37
|
Папая
|
20
|
38
|
Патладжан
|
20
|
39
|
Зеле
|
17
|
40
|
Киви
|
13
|
41
|
Сладък грах /замразен/
|
10
|
42
|
Аспержи
|
10
|
43
|
Манго
|
9
|
44
|
Ананас
|
7
|
45
|
Сладка царевица /замразена/
|
2
|
46
|
Авокадо
|
1
|
47 (най-добро представяне)
|
Лук
|
1 (най-ниско съдържание на пестициди)
|
* Изследване на американска неправителствена организация EWG Незнанието не ни оправдава Повечето изследвания върху пестициди проучват какво е влиянието на големи количества пестициди върху човешкото здраве. Затова когато производители твърдят, че малки количества от тези вещества не са опасни, не би трябвало да им се доверяваме, първо, защото въпросът не е достатъчно проучен и второ, защото интересът на производителите е именно да ни кажат това. След като малки количества пестициди не са вредни, защо остатъчни количества от тях се срещат не само в човешкото тяло, но и в човешкия зародиш? Децата са изложени на най-висок риск Здравето на децата е изложено на особено висок риск, тъй като метаболизмът, физиологичните и биохимичните процеси при децата са различни от тези на възрастния човек. Организмът им в по-малка степен може да неутрализира вредните химически вещества и това увеличава рисковете за здравето им. Нервната система, мозъкът, репродуктивните органи и ендокринната система на децата могат да бъдат трайно увредени. Решението - Биологични храни Това са храни, които са произведени без използването на торове, пестициди, антибиотици, изкуствени оцветители и добавки и се смятат за чисти, тъй като не съдържат нито един от тези химикали. Използването на тор е разрешено, но само оборски тор, и то в строго регламентирани количества. Използването на генетично модифицирани организми е строго забранено. Отглеждането и производството на биологични култури и храни е сложен и все още скъп процес и затова се намира почти изцяло във властта на потребителите, които със своя избор биха могли да насърчат това земеделие.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
|
Коментари ( 2 общо )
мио
За съжаление дори биохраните са ми много съмнителни. Майка ми има няколко ябълкови дървета. Пръскала ги е 4 пъти и пак имат червеи. Как да си купя ябълки,които са като нарисувани. Вече наистина не зная как да подбирам храната си!!
Написан на: 07/12/2012 23:21 Докладвай този коментар
anonymous
правени ли са такива изследвания в България?
Написан на: 10/10/2023 13:24 Докладвай този коментар
anonymous