Статия
Как да изберем кухненски нож
Кухненският нож е дългосрочна инвестиция и винаги е добре да изберете по-качествен, устойчив, здрав и удобен нож. В тази статия ще ви дадем някои основни насоки при избора на качествен домакински нож.
Не всички кухненски ножове са еднакви. Често, известна марка може да ви предложи ножове с ниско качество, но на висока цена. Възможно е да се намери и добро качество на достъпна цена, от по-малко популярна марка.
1. Какво ви трябва?
Преди да се отправите към магазина, бъдете наясно от какъв вид нож се нуждаете. Разнообразието от различни по форма и размер кухненски ножове на пазара е голямо. Имайте предвид специфичните ви готварски навици и конкретни нужди, при избора.
Добрият комплект кухненски ножове трябва да включва:
Универсален нож (13 см) - използва се за различни видове храни и всякакви ежедневни кулинарни манипулации.
Нож на главния готвач (20 - 23 см) - използва се за кълцане, нарязване на кубчета и раздробяване.
Нож за зеленчуци (18 см ) - използва се за белене и нарязване на малки парчета на зеленчуците.
Нож за хляб (назъбен) - използва се за хляб, сладкиши и плодове.
Сатър - използва се за месо, за раздробяване на подправки и др.
Нож за филетиране – подходящ за филетиране на риба, месо и др.
На пазара се срещат комплекти ножове, които съдържат повечето от горе -изброените видове. Това може да се окаже по-евтина инвестиция, отколкото да закупувате всеки един от тях поотделно. От друга страна, изборът на пакетиран комплект, създава риск да не харесате или използвате всеки един нож в опаковката.
2. Удобството е важно
При закупуването на ножове е препоръчително да задържите всеки един от тях поотделно в ръката си за известно време. Задължително е да го чувствате удобен в ръката си и да имате добър контрол, когато го държите. Не се заблуждавайте, че дадена марка е с доказано качество, дизайн и удобство. Това може да не е най-добрият избор за вас.
3. Стоманата
Вижте до къде стига стоманената част на ножа. Ако забележите заварка или изкуствено присъединяване на дръжката към острието, то това не е добър знак. Най-слабото място на повечето ножове е именно мястото, където се съединяват дръжката и металната част. Търсете ножове, които са съставени от едно единствено парче стомана, което стига от върха до дръжката.
4. Лек или тежък?
Когато избирате нож, обърнете внимание на теглото му. По-леките модели са идеални за извършване на бързи и точни манипулации. Подходящи са при накълцване на по-леки храни, например. Употребата на солидни уреди изисква повече усилия. За по-твърдите храни като ядки, например, солидният нож е идеалният избор.
5. Балансът
Ако основната тежест на ножа е съсредоточена в дръжката, моделът е подходящ за кълцане или за обработка на твърди зеленчуци, като моркови. За гъби и по-меки зеленчуци, основната тежест трябва да се намира в острието на ножа.
Качествените ножове имат добър баланс между тежестта на дръжката и острието. Това е важен критерий, защото при употребата на добре балансиран нож се изискват по-малко усилия, от страна на готвача.
6. Дръжката
Разгледайте дръжката на ножа. Тя трябва да бъде здрава, лесна за почистване и добре прикрепена към острието. При повечето ножове това е най-здравата и солидна част, тъй като трябва да понася целия натиск от движенията на ръката при манипулация. Ако дръжката изглежда тънка (при покритите с пластмаса това не е очевидно) или е прикрепена към острието чрез заваряване, то качеството не е добро. Ако по нея има дупки или празни пространства, това намалява здравината на ножа.
7. Джобният нож
Дръжките на някои джобни ножове са със специален дизайн на дупки, който ги прави по-леки. Това, обаче, създава трудност при почистване на ножа и е благоприятна среда за развитие на микроорганизми.
8. Материал на дръжката
Обърнете внимание на материала, от който е изработена дръжката на ножа. Най-често срещани са дървените, пластмасови, метални и други устойчиви материали. Некачествената мека дървесина и материалите с малка плътност не са за препоръчване. Дръжките на по-старите ножове са изработени от кост, но този материал е чуплив и не е подходящ.
9. Острието
Керамично
Едни от най-добрите остриета са керамичните. Те са изключително здрави, рядко се налага да бъдат заточвани, по-леки са в сравнение със стоманените ножове, не се оцветяват от хранителните продукти и не ръждясват. Недостатък е липсата на гъвкавост, тъй като лесно могат да се напукат или върхът им да се счупи. Керамичните ножове не се заточват в домашни условия. Имайте предвид, че цената на тези ножове е по-висока. Ако откриете такъв тип нож на ниска цена, подходете със засилено внимание към артикула.
Високо въглеродна стомана
Това е един от най-добрите материали за изработката на различни прибори за хранене, особено за производството на ножове. Предимството на този тип нож е, че е лесен за заточване в домашни условия и е с доказана острота. Въглеродната стомана е крехък метал и трябва да се внимава при употребата му. След почистване, изсушавайте добре ножовете от този вид материал, тъй като имат склоността да ръждясват лесно. Също така, тази стомана дава реакция с киселини и основи, а резултатът е лесно оцветяване от различни видове хранителни продукти.
Високо въглеродна неръждаема стомана
Тази сплав се е превърнала в един от най-популярните материали, използвани за производството на ножове, в последно време. Това е така, благодарение на своята устойчивост към ръжда и свойството да не се оцветява лесно.
Приборите от този метал не са толкова остри и лесни за заточване в домашни условия, колкото изработените от високо въглеродната стомана. Въпреки това, те са едни от най-популярните, тъй като този вид сплав се произвежда в големи количества и създава усещане за удобство при употреба.
Неръждаема стомана
Устойчива и трудна за заточване сплав. Не губи остротата си за дълъг период от време, но затъпил се веднъж, този нож се превръща в неизползваем прибор.
През последните години текат реклами на ножове, които нямат нужда от заточване. Отнасяйте с повишено внимание към тях, тъй като в много от случаите те не са достатъчно качествени, липсва им баланс и чувство за удобство при употреба.
10. Заточването
Има различни методи за заточване. Едни от тях са с помощта на абразивен камък или с електрическо точило.
Ако използвате ножа си непрекъснато е добре да го заточвате поне веднъж седмично. Дръжте го под ъгъл от 25 градуса, когато го заточвате. Заточвайте острието по цялата му дължина, бавно и равномерно. Не го изостряйте само в средата.
Не използвайте ножа си върху твърди повърхности като камък, стъкло, стомана или керамични дъски за рязане. Това ще го затъпи допълнително. Дървените или твърдите пластмасови дъски са най-добрият избор за подложка.
Голяма част от нараняванията при манипулации с кухненски ножове, са причинени от работа със затъпени уреди, тъй като при тях се изисква по-голямо усилие при рязане и вероятността да се нараните е голяма.
11. Правилното съхранение
Най-разпространената практиката за съхранение на кухненски ножове е в специална дървена поставка. На пазара се предлагат и магнитни поставки за ножове, но ако имате малки деца това не е удачен избор. Съхранението на кухненските ножове заедно с всички други домакински прибори, предразполага по-лесното им затъпяване.
12. На пазар
В интернет пространството можете да намерите продукти на утвърдени производители на приемлива цена, значително по-ниска от тази в магазина. Много от марките имат собствени сайтове, в които предлагат стоките си на цени на едро. Преди да предприемете покупка в мрежата, посетете няколко магазина, за да се запознаете с продукта на живо. Информирайте се за фирмената политика на търговеца, в случаи, че не сте удовлетворени от закупения нож и искате да го върнете. Покупката на качествен нож може да е добра и дългосрочна инвестиция за период от 20-30 години. Освен това, часовете прекарани в кухнята ще бъдат далеч по-приятни, когато сте снабдени с подходящите уреди за работа.
Внимание
• Когато държите нож винаги бъдете внимателни и го дръжте с острието надолу. Никога не бързайте и не тичайте, когато сте с нож в ръка по никакъв повод.
• Никога не мийте ножовете си в съдомиялна машина, тъй като почистващите препарати на прах могат да бъдат абразивни и да затъпят ножа, както и да доведат до ръждясване на някои от металните елементи. Те могат също да направят дървените дръжки по-крехки и податливи на чупене. Винаги измивайте веднага след употреба кухненските си ножове на ръка, подсушете ги внимателно и ги поставете обратно по местата им.
• Избягвайте да използвате кухненските ножове за други цели, като няпример отваряне на различни опаковки, рязане на кабели и други твърди повърхности, за да не ги затъпите. За целта използвайте ножица или специален нож, предназначен за този вид манипулации.
|
Полезно
Ето и един доста стар метод, с който лесно може да установите доколко балансирани са вашите кухненски ножове: Поставете ножа върху показалеца си като се опитате да го балансирате, ако успее да не се наклони нито към дръжката, нито към острието, значи вашият нож със сигурност е добре балансиран
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous