Статия
Стъклени опаковки
Цели 88% от европейските потребители твърдят, че стъклените опаковки допринасят за здравословния начин на живот и ги предпочитат пред другите опаковъчни материали. Проучването е проведено от фирмата за глобални пазарни проучвания TNS, която се допитва до над 9500 потребители в 19 европейски държави. Резултатите потвърждават, че хората отчитат предимствата на стъклото по отношение на човешкото здраве и опазването на околната среда, и биха го предпочели пред другите опаковачни материали.
Едно от основните предимства на стъклото за здравето на човека е, че то е инертно, т.е. не взаимодейства със съдържанието и не променя продуктите, съхранявани в него. Проучването показва, че 83% от европейските потребители се доверяват на стъклените опаковки, защото те защищават храните и напитките от химикали, които често се срещат при другите опаковъчни материали. Според потребителите, стъклото е най-подходящо за запазване на хранителните качества на храните и напитките. Една от причините за това е, че стъклото е непропускливо и предлага отлична бариера срещу газовете, които разграждат витамините и развалят продуктите. Запитани кой вид опаковка предпочитат, за да запазят здравословния ефект на храните и напитките, 83% от анкетираните избират стъклената.
Предимства на стъклото
Стъклото се произвежда от естествени и устойчиви суровини. То е предпочитаната опаковка както от гледна точка на здравето на потребителя, така и за околната среда. Като първична опаковка стъклените контейнери осигуряват запазването, безопасната доставка и атрактивното представяне на широка гама продукти за консумация както на европейските, така и на световните пазари. Независимо дали се използва за напитки, храни, козметика, парфюми или фармацевтични продукти, стъклото играе важна роля в европейската търговия.
Стъклото не се разгражда в природата (освен ако нямаме търпението да го изчакаме 4000 години), но в същото време е идеална за рециклиране суровина, защото може да се преработва в нови стъклени продукти неограничен брой пъти. Рециклирането спестява излишно замърсяване – 20% на въздуха и 50% на водата. То икономисва и много енергия, която иначе би отишла за производство на първично стъкло. Енергията, спестена от рециклирането на една стъклена бутилка, е достатъчна на една 100 ватова крушка да работи 4 часа.
|
Недостатъци на стъклото
Стъклените бутилки се ползват като оборотни, за многократна употреба, което налага тяхното основно измиване. Режимът на измиване на стъклените бутилки е тежък от технологична гледна точка и създава някои екологични проблеми. Замърсяванията по стъклените опаковки имат разнообразен характер: за новите бутилки – предимно стъклен прах, но при оборотните - доста по-разнородни (остатъци от напитката, биомаса, атмосферни отлагания). Това налага използването на миещи средства, които притежават разтварящи, емулгиращи свойства. Въздейства се и чрез механичната сила на миещата струя, а също и с по-висока температура. Друг недостатък е, че производственият шум при работа със стъкло е много голям.
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 1 общо )
anonymous
Мноо tnx. Туй чуду ми спаси живота. Направо guz mama!
Написан на: 12/03/2018 12:26 Докладвай този коментар
anonymous