Статия
Смилянският боб
Смилянският боб е известен със своите вкусови качества и особености на отглеждане, но за съжаление, с името му често се злоупотребява за други, внесени от чужбина сортове боб.
Ако зададете въпрос на по-голямата част от българите кое е традиционното ни национално ястие, отговорът често ще бъде еднозначен: „Бобът”. Можете да го срещнете в характерната чорба, в прочутата яхния или витаминозна салата. Неговото присъствие е задължително по семейни поводи, празници и при ежедневното хранене. Най-известната и вкусна българска разновидност на боба е смилянският фасул, отглеждан единствено в родопското село Смилян. Освен че се топи в устата, деликатесът съдържа и полезни за организма съставки. Затова е под защитата на Slowfood. Наскоро от международното движение за здравословно хранене, насърчаващо производството на екологично чисти храни, поеха ангажимент, че ще подкрепят финансово налагането на смилянския фасул като запазена марка.
Смилянският боб се отличава с големите си пъстри или чисто бели бобчета. Неслучайно е особено търсен на пазара като специфичен вид. Смилянският боб е защитен с патент, но това за съжаление не може да го предпази от появата на „ментета“ и можете да срещнете такива, които се предлагат масово. Производителите на продукта обаче се надяват в близко време фалшификатите да спрат. За целта те разчитат на финансовата подкрепа на Slow food, в което членува и Смилян в качеството си на родина на вкусното и здравословно растение. Неотдавна от международното движение заявиха, че ще отпуснат средства за откриване на пакетажен цех за фасул в селото, където продукцията на местните производители ще бъде подложена на проверка за качество. Всяка опаковка смилянски фасул ще бъде обозначена с холограмен знак за защитена марка и със съответната емблема на Slow food. Хората от Смилян се надяват, че по този начин продуктът най-сетне ще стане ясно разпознаваем на българския пазар. Може да се каже, че производството на смилянския боб е „бутиково”, тъй като годишно се произвежда не повече от 20-40 тона фасул. Това е и причината производителите да не се целят в международните пазари. Основната цел е затвърждаване на позициите на българския пазар и това беше официално съобщено от кмета на Смилян, Сафедин Чикуртев.
Защо смилянският фасул e толкова полезен и вкусен?
Бобеното растение вирее единствено в района на родопското село Смилян, където есенно-зимният сезон е сравнително мек, а лятото е хладно.
Много са факторите, които предопределят доброто качество на смилянския фасул. Надморска височина, влажност на въздуха, географско разположение са основните специфики за отглеждането на растението. Това е един планински район с надморска височина от 820 до 875 м. Температурите са умерени и през лятото е хладно. При повече от 33 градуса по Целзий цветчетата на фасула окапват. Всичко останало е въпрос на ръчен труд. При отглеждането на зърнената култура не се използват никакви пестициди или инсектициди, нито изкуствени торове. Цялото производство е екологично чисто. Хората правят една естествена селекция.
Много внимавайте преди да закупите боб, който се именува смилянски, защото по-голямата част от този на пазара само твърди да притежава ценните качества на смилянския боб. Най-сигурният начин да не бъдете измамени е да отидете да си го купите на място. Всеки, който се отбие в разпръснатото сред хребетите на Родопите селце, може да си купи истински смилянски фасул от местните хора. А те могат до безкрай да изреждат рецепти за бобени ястия. Оказва се, че освен вкусни чорби, от боба тук се приготвят и пържени кюфтета, завити в зелеви листа сърмички, пече се с пиле и наденички, а зрънцата му се панират. От боб се правят и изненадващо вкусни сладкиши. А хитът в ресторантите на Смилян е боб в печена тиква.
Всъщност фасулът се е превърнал в част от местния фолклор и в туристическо лого на района. Неслучайно на бобеното растение е посветен цял фестивал. Всяка есен в Смилян пристигат гости от страната и чужбина, за да участват в бобената фиеста, която прераства в неповторимо зрелище, наситено с пъстри носии, различни състезания и дегустации на кое от кое по-причудливи ястия с фасул.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous