Статия
Европа иска да забрани рекламите на детски храни с високо съдържание на сол, захар и мазнини
Къде е проблемът? Според направено преди няколко години изследване на британската Агенция за стандартизация на храните (FSA), количеството на захари, сол и мазнини (включително наситени) в храната, която учениците носят в училище в така популярните на запад “кутии за обяд”, е по-високо от препоръчителното за деца на възраст между 9 и 12 години. Изследването установява наличието на средно 40 грама захари във всяка кутия за храна, като по-голямото количество се пада на добавените захари – главните виновници за зъбните кариеси. Наличието на големи количества мазнини и сол е не по-малко обезпокоително, имайки предвид, че 75% от солта в организма идва от консервирани зеленчуци, полуфабрикати, чипсове, бисквити и дори хляба. Това е тенденция, която се засилва въпреки многобройните призиви на потребителски и здравни организации от цяла Европа. Това се дължи на изобретателността на мениджърите на големите производители и търговски компании. Децата отвсякъде биват атакувани с рекламирани от любимите им анимационни герои или актьори храни. Представителите на хранителния бизнес отдавна са разбрали, че мрънкайки децата упражняват контрол върху родителите си при избора на продукти и по този начин се превръщат в определяща за пазара сила. От своя страна родителите се чустват манипулирани от тези търговси практики, защото множеството любими на децата анимационни герои, рекламиращи храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар правят родителите безсилни, и казването на “Не!” е все по-трудно. Още повече, че при пазаруване на повечето от тях им е трудно да се ориентират кои храни са с високо съдържание на вредни вещества и кои не. Според повечето би било полезно на продуктите да има прости означения за съдържанието на захари, сол и мазнини от рода на високо/средно/ниско. Търговците използват и редица трикове за заблуда и прикриване количеството на дадено вещвство в продукта. Пример за това е солта. Както е известно химическото наименование на сола е натриев хлорид, което показва, че тя е изградена от натриеви и хлорни йони. На редица продукти обаче няма означено количеството на солта, а само това на нейните натриеви йони. За да бъде превърната тази стойност в реалното количество сол тя трябва да бъде умножена по 2,5, но колко хора всъщност знаят това? С цел да помогне на родителите да се ориентират, a и не само на тях, британската Агенцията за стандартизация на храните изготви ръководство за пазаруване, което показва нормалното дневно количество сол, както и информация за това колко точно сол на 100 грама от даден продукт е “много”. Допустими дневни количества сол Възрастни: 6 г или 2,5 г натрий Деца: 0-6 месеца – по-малко от един грам или 0,4 грама натрий 7-12 месеца – 1 г или 0,4 г натрий 1-3 години – 2 г или 0,8 г натрий 4-6 години – 3 г или 1,2 г натрий 7-10 години – 5 г или 2,5 г натрий Деца над 11 години могат да приемат количество сол равно на това за възрастни. Съдържание на мазнини, захари и сол – колко точно е “много”? (за 100 грама продукт) Захари: 10 г Мазнини: 20 г Наситени мазнини: 5 г Натрий: 0,5 г натрий или 1,25 г сол Тази инфомаяция далеч не е за пренебрегване. Редица изследвания на детски храни, сосове, чипсове и забележете – зърнени закуски –показват, че някои от тях съдържат до 4 пъти повече от допустимата дневна доза сол, и то само в 100 грама. Както всички знаем прекомерната консумация на сол се счита за един от причинителите на хипертония (високо кръвно налягане). Въпреки, че е малко вероятно тя да се прояви в ранна детска възраст, давайки прекалено много сол на детето си, вие възпиавате неговия вкус, което ще доведе до консумирането на големи количества сол и в зряла възраст. Прекомерното консумиране на захари е не по-малко опасно. Много от зърнените закуски биват рекламирани като здравословни и хранителни, но често това далеч не е така. Много от тези продукти съдържат до 40% захари и консумацията им може да доведе до затлъстяване сред децата. Същото се отнася и до консумирането на храни с високо съдържание на мазнини. Броят на децата с наднормено тегло в европейски мащаб застрашително е нарастнал за последните 10 години. Какво е решението? Вече има множество инициативи на редица европейски организации за рестрикции на реклами на храни предназначени за деца, които имат високо съдържание на мазнини, сол и захари. Има опити за сътрудничество с производителите за намляване на количеството от тези вещества влагани при производството на продуктите. Освен това се работи и в посока на създаването на Европейско законодателство задължаващо търговците да обозначават продуктите като такива с високо/средно/ниско съдържание на дадена съставка и да посочват върху опаковката по-здравословна алтернатива. Правят се усилия и за преразглеждане на условията за спонсорсто с цел да се предотврати рекламирането на нездравословни храни по време на детски прояви. Има и постъпки за затягане на контрола върху храните, които се предлагат в училищните столове или автомати за храна. Предвижда се и провеждането на рекламни кампании по време на детските телевизионни блокове, популяризиращи ползата от консумирането на плодове и зеленчуци и разясняващи по приемлив за децата начин на вредата от пркалено многото зърнени закуски, чипсове, сосове и т.н. Какво можем да направим ние? 1. Отърсете се от някои заблуди за солта. Невъзможно е аз или децата ми да поемаме прекалено много сол, защото не добавям към храната – ГРЕШНО! Грешно е, защото 75% от солта в организма ни идва от готовите храни и полуфабрикатите като зърнени закуски, супи, сосове, бисквити и т.н. В действителност някои продукти са толкова солени, че само 100 или 200 грама от тях могат да надвишават дневната ни доза сол. Храната няма аромат ако не е посолена – ГРЕШНО! Ако сте свикнали да консумирате солени храни е възможно първоначално солта да ви липсва, когато я намалите. Това е защото вкусовите ни рецептори свикват с високото й ниво и някои храни може да ви се виждат безвкусни. Но вкусовите ви възприятия ще се настроят на по-ниските нива сол в рамките на няколко седмици и после когато консумирате предишните храни те ще ви се струват непоносимо солени. Тогава ще ви е по-приятно да консумирате храни с ниско съдържание на сол или въобще без. Можете да определите кои храни са с високо съдържание на сол, защото са много солени на вкус –ГРЕШНО! Някои такива храни нямат солен вкус, защото имат и високо съдържание на захар. Пример за такива храни са някои бисквити и зърнени закуски. Освен това както споменахме по-горе, вкусовите ни възприятия свикват с високото ниво на сол и често не го отчитат. Само възрасните трябва да се тревожат за това колко сол ядат – ГРЕШНО! Консумирането на много сол може да повиши кръвното ви налягане във всяка възраст. Вярно е, обаче че има по-малък риск да развиете сърдечно заболяване ако сте на 20 или 30 години. Но ако имате високо кръвно налягане на тази възраст сте изложени на по-голям риск от връстниците си. Скъпата сол е по-полезна от обикновената – ГРЕШНО! Солта се състои от натрий и хлор. Натрият е този, който може да повиши кръвното ви налягане. Няма значение колко скъпа е солта, къде е произведена или дали е на големи кристали или прах – тя все пак съдържа натрий.. Ако живеете при по-горещ климат се нуждаете от повече сол заради потенето – ГРЕШНО! При изпотяване ние губим незначително количество соли, дори при изключително високи температури. По-важно е да пием много вода, за да не се дехидратира тялото ни. Ако намаля приема на сол тялото ми няма да получава достатъчно – ГРЕШНО! В действителност е наистина трудно да ядеш недостаъчно сол, защото много от храните, които консумираме ежедневно са богати на нея. Щях да знам ако имах високо кръвно – ГРЕШНО! Много хора с хипертония нямат никакви симптоми. В Европа като цяло повече от една трета от хората имат високо кръвно налягане. 2. Избягвайте храните с високо съдържание на сол и не позволявайте на децата си да ги консумират. Такива са: Зърнени закуски, Пица, Готови храни, Полуготови супи, Сосове за готвене, Бисквити, Консервирани зеленчуци, Чипс, Соев сос, Маслини, Солени ядки, Осолена риба, Бекон, Пушено месо и риба, Кисели краставички, Сирене, Кашкавал, Наденици. 3. Давайте добър пример на децата си като не консумирате храни с високо съдържание на захари или мазнини. Независимо колко много иска детето ви през ден да закусва с вафли и бисквити и да вечеря сандвичи, не му позволявайте. Полуфабрикатите и готовите храни са небалансирани и водят до затлъстяване, което води след себе си още редица последици. Процентът на затлъстели деца в някои страни се е утроил за последните 10 години именно поради все по-широкото навлизане на бързото хранене. 4. Четете етикетите! Когато пазарувате решаващо значение за избора ви на храни трябва да има техният състав, а не опаковката или рекламата. Колкото и да са неясни понякога, етикетите са единственото място откъдето можете да получите информация за състава на продукта. Сравнете един и същ продукт от няколко различни марки и вземете този, който е най-балансиран и здравословен (да се разбира – който има по-ниско количество захари, мазнини и сол и по-малко хранителни добавки). Ако ви е трудно да прецените колко точно захари, мазнини или сол са “много”, използвайте ориентировъчните стойности дадени по-горе. Имайте предвид, че допустимият дневен прием на сол, който за възрастни е 6 грама се равнява приблизително на една чаена лъжичка. Обяснявайте на децата си колко полезни са плодовете и зеленчуците и им давайте пример, като вие самите ги консумирате редовно. Превърнете храненето в игра, в която анимационните герои рекламиращи чипс биват измествани от героите от “Приключенията на Лукчо” например. Ако всичко казано до тук не ви е достатучно може да потърсите допълнителна информация на адреса на британската Агенция по стандартизация на храните http://www.food.gov.uk/ или друга страница на същата институция, посветена специално на солта http://www.salt.gov.uk/
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous