Статия
Биологичните храни в България
Какво е биологична храна? Не са ли всички храни биологични? Това са логичните въпроси съпътстващи всеки, който иска да се запознае с Българското законодателство по отношение на, т.нар. organic foods.
Статистиката за 2005 показва, че делът на реализираната българска биологична продукция е под 1% от общия пазар на хранителни продукти в страната. Министерство на земеделието на горите не казва колко под един процент е този дял, но нашите предположения са, че той силно клони към нула. В страната се внасят малко на брой сертифицирани биологични продукти, като пример за това може да е бебешката храна HiPP.
В "Национален план за развитие на биологичното земеделие в България в периода 2006-2013 г." се залага продажбите на биологични продукти в България да се увеличат до 3 % от общия пазар на хранителни продукти до 2013 г.
Крайни желани резултати на плана са:
- Принос за стабилизиране на доходите на земеделските стопани чрез навлизане на нови пазари на качествени и здравословни храни
- Принос за развитие на селските райони и предотвратяване на процеса на изоставяне на земите
- Принос за стабилизиране на екосистемите, запазване и възстановяване на природните ресурси
Стратегически цели на плана:
- Развитие на пазара на биологични продукти
- 8% от използваната земеделска земя да се управлява чрез биологичните методи на производство към 2013 г.
- Да се създаде ефективна нормативна рамка за развитие на биологичното производство към 2007 г.
- Да се създаде система за ориентирани към практиката научни изследвания, образование, обучение и консултантска дейност
- Да се установи ефективна система за контрол и сертификация
Една от специфичните цели на плана с бюджет 57 483 000 лв. е: "Да функционира ефективна система от консултации по биологично земеделие (производство, маркетинг, преработка, управление на стопанството) на национално ниво към 2010 г". Въз основа на общата ниска ефективност на държавния апарат към момента, ние силно се съмняваме в развитието на звено, работещо с ефективност по-голяма от средната за държавен орган. В този смисъл е нужна перманентната помощ от страна на бизнеса и потребителските организации, за да може една такава система да бъде стартирана и ефективно обслужваща потребителите.
Според Анкетно проучване под формата на анонимно интервю сред група “Майки” посетители на сайта “BG-MAMMA” озаглавено "ТЪРСЕНЕТО НА БИОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ В БЪЛГАРИЯ" изготвено от д-р Даниела Иванова и д-р Елка Василева, катедра “Стокознание”, УНСС покупката на биологични храни се свързва най-често с тяхната полезност за здравето Всеки четвърти от участниците смята, че методът на производство е достатъчна гаранция за здравословност.
Около 25% от респондентите посочват, че липсата на консерванти и др. химични добавки е от съществено значение при избора на продукти. Всяка трета от анкетираните майки, загрижена за здравето на своето дете и качеството на храната, вижда в консумацията на биологичните храни решение на свойте тревоги. Анкетираните майки обръщат сериозно внимание на маркировката на храните, отнасяща се до съдържанието и хранителната ценност на продукта.
Сред факторите, влияещи върху избора на потребителите на биологични храни, участниците в проучването посочват характеристиките на биологичните храни, маркировката, видовете биологични храни, цената и местата за продажба.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous