Статия
Зеленият чай и отслабването
Германският институт за изследвания на храните в Потсдам обяви на базата на свои изследвания, че е възможно зеленият чай да спомага за намаляването на телесните мазнини.
Конкретното цитирано изследване обаче е проведено върху опитни мишки. Гризачите са били хранени с мазни и висококалорични храни. Допълнително на част от тях е било давано вещество, което се съдържа и в зеления чай. Това е полифенолът Epigallocatechingallat (EGCG). След един месец е установено, че мишките, към чиято храна е добавяно това растително вещество, са значително по-слаби от останалите. Получавалите EGCG гризачи от контролната група са показали по-малко телесни мазнини и по-ниско тегло въпреки угояването.
Изследователите предполагат, че EGCG пречи на усвояването на някои съставни елементи от храната и те не могат да участват обмяната на веществата. Заедно с това полифенолът EGCG явно стимулира процеса на изгаряне на мазнините.
Освен това предполагаемо още влияние полифенолите имат доказан положителен ефект върху човешкото здраве – те действат като антиоксиданти, намаляват кръвното налягане и нивото на холестерина.
Съдържащите се в зеления чай полифеноли имат подчертано здравословно въздействие. Те обаче могат да попречат на усвояването на желязото, което се съдържа се в хранителните продукти. Това е нежелателен ефект особено за хора, които изпитват недостиг на желязо, за бременните жени и за вегетарианците. За да може да се усвоява желязото от храната, учените препоръчват зеленият чай да се пие 45 минути след ядене.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous