Дарение
Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal
Анкета
Откъде предпочитате да вземете пари назаем?
Начало
>
Храни >
Други >
Статии >
Край на неприятностите с развалено месо?
Статия
Край на неприятностите с развалено месо?
Пратки развалено месо попадат в търговската мрежа постоянно. В бъдеще защита за потребителя в тези случаи може да бъде осигуренаот специален скенер за прясно месо.
Обикновено не можем да определим дали месото, което ни се предлага, е достатъчно прясно. Това обаче е възможно с помощта на специален лазер. В зависимост от степента си на свежест месото отразява светлината по различен начин. На този принцип действа и скенерът за месо, разработван в момента от Института за изпитания и микроинтеграция Фраунхофер и негови партньорски звена в Германия. Посредством лазер и специален микрочип, съхраняващ данните от производствената верига, скенерът за по-малко от една минута ще определя доколко прясно е месото и какъв е произходът му. Необходими са обаче поне още три години преди уредът да бъде готов за пускане на пазара. Предвижда се устройството да служи като практичен помощник както на инспекторите по хранителните продукти, така и на продавачите. Според последните проучвания, германците купуват месо най-често от специализираните щандове в супермаркетите и в месарниците. На все по-голямо внимание от страна на потребителите се радват и магазините с намалени цени на продуктите.
! На какво да обръщаме внимание когато купуваме месо:
Прясното месо е доста стегнато, а когато го натиснем с пръст по повърхността, лекичко поддава. След изваждане от опаковката, не бива в никакъв случай да издава сладникава миризма. Прясното, висококачествено месо почти не пуска вода, така че не би могло да е потънало в "собствен сос". Различните видове месо се различават и по цвят. Прясното свинско трябва да е розово и лъскаво на вид, докато говеждото и дивечът имат тъмночервен цвят. Тлъстинките, прошарили месото, които му придават сочност при готвене, трябва да са бели и зърнести. Трудно за определяне на вид и на мирис е маринованото месо. Затова най-добре е да си го приготвяме сами в къщи. Ако го купим в магазина, не е ясно какво ще ни продадат
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous