Статия
Зелена светлина за здравето
Древна китайска поговорка гласи: „По-добре да ме лишат от храна за три дни, отколкото от чай за един.". Това важи с особена сила за зеления чай, който е хвален от векове заради лековитите си свойства. Съвременните изследвания само доказаха още по-нагледно колко голям е приносът му за здравето ни. Използван от дълбока древност в Азия като медицинска напитка, той се счита от мнозина за еликсир на жизнеността и силата. Научно потвърдените ползи от него говорят за низ от благоприятни последствия и благополучия. Нека хвърлим поглед върху по-важните от тях.
● Намаляване на риска от кардиоваскуларна болест
Изследователи от Университета Тохоку в Сендай, Япония, откриха, че хора, които пият 5 или повече чаши на ден са 26 % по-малко предразположени да се разболеят и умрат от болестта в сравнение с онези, които не пият. Изследването на японските учени е продължило 11 години и доказва по неоспорим начин благоприятното влияние на чая за сърцето на хората.
● Множество ползи
Освен предотвратяването на инфаркт, зеления чай помага на редица други органи и части от човешкото тяло. Тайната на неговото действие се крие в катехините, които са главната му съставка. Те са биофлавоноиди, полифеноли и мощни антиоксиданти, които помагат в борбата и превенцията на болести като рак, висок холестерол, хипертония и дори при хранително натравяне. Смята се също, че чаят забавя процесите на стареене и намалява нивата на кръвна захар. Може да пиете зелен чай и за да намалите теглото си - според проучването, той притежава мощни способности за изгаряне на мазнините.
● Световна популярност
Ползите на този чай обясняват голямата му популярност. Той е напитката, която избират в Китай, Тайван, Хонг Конг, Япония и Близкия Изток, а напоследак и на Запад.
Смята се, че откриватели на чая са китайците, които са го използвали за лекарство от около 5000 години насам. В началото пиенето на чай се е практикувало само от знатните и богати хора заради цената му, но след падането на Монголската империя в 1368, той се разпространил в китайското общество и достигнал бреговете на Европа в 1606 г. Според легендата, чаят е открит от китайският император Шен Нунг в 2737 г. преди Христа по случайност докато той си кипвал вода на огън. Казват, че порив на вятъра отвял листенца в чайника на императора, създавайки странна запарка. Така се родил чаят.
За разлика обаче от малката торбичка, която попарваме с вряла вода, зеления чай не трябва да се запарва. Традиционно той се залива с вода с температура около 80-90 градуса, защото твърде топлата вода създава горчив вкус.
Черният чай е по-полезен без мляко
Черният чай е полезен за кръвообращението, тъй като подобрява проводимостта на кръвоносните съдове. Този ефект обаче се проявява само ако не добавяме мляко към чая си. Изглежда, че млякото блокира онези вещества в черния чай, които поддържат еластичността на кръвоносните съдове. Това е резултатът от научно изследване, направено в университетската клиника Шарите, Берлин. В рамките на изследването за определен период от време 16 жени пиели всяка сутрин на закуска по половин литър чай, понякога с мляко, понякога - без, а в определени дни чаят бил заменян с гореща вода. Оказало се, че черният чай разширява артериите, но комбинацията от черен чай и мляко на практика неутрализира този съдоразширяващ ефект. Възможното обяснение учените виждат в образуването на сложни съединения между белтъчините в млякото и катехините - дъбилните вещества в чая. Тези съединения на свой ред възпрепятстват полезното действие на съставките на черния чай върху кръвоносните съдове. Изследването не включва зеления чай, тъй като този вид чай по начало не се пие в комбинация с мляко. |
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous