Статия
Доматите
За родина на домата се считат територии в Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. По света съществуват над 5 000 сорта домати, разнообразни по цвят, форма, големина, предназначение и вкус. Доматите са богат източник на витамини, минерални соли и други полезни вещества. Достатъчно е да се изяжда по един голям домат, за да си набави човек почти цялото количество витамин С и витамин А, необходими за деня. Доматите съдържат 17 пъти повече желязо от млякото, два пъти повече от яйцата, три пъти повече от рибата.
На какво трябва да обръщате внимание когато купувате домати?
Зеленчуците трябва да имат наситено червен цвят. Това означава, че са откъснати след като са узрели, вкусни са и съдържат най-много витамини. Те трябва да имат лека миризма на трева. Хубавите домати трябва да са устойчиви на натиск. Не трябва да са меки. Повърхността им не трябва да е наранена.
Какво трябва да знаете за неузрелите домати?
Неузрелите домати са нездравословни. Те съдържат соланин - отровно вещество, което може да предизвика болки в корема и гадене. В 100 грама зелени домати има от 9 до 32 грама соланин, в полуузрелите, тези който са оранжеви има от 0.1 до 1.8 милиграма. Поради тази причина не консумирайте зелени домати и винаги изрязвайте зелената им дръжка.
Как трябва да бъдат съхранявани?
Не бива да се слагат в хладилника, а да се съхраняват на стайна температура - най-добре при 16 градуса. Ако бъдат поставени в хладилник те губят аромата си и с времето стават твърди. Може да съхранявате доматите в тази част на хладилника, която е специално обозначена за плодове и зеленчуци ако не е прекалено студена. Един част преди директната консумация ги извадете от хладилника, само така ще почувствате напълно вкуса им.
Доматите не бива да се съхраняват заедно с краставици. Те отделят веществото етер, което прави краставиците меки. Плодове, които се съхраняват заедно с домати, узряват по-бързо и се развалят по-лесно.
Доматите не могат да бъдат замразявани. Ако сте купили твърде много, най-добре ги направете на пюре или сок. Доматеният сок и пюре могат да бъдат замрезени в добре затворени пласмасови контейнери за около шест месеца.
Доматите зреят даже и след като са откъснати. Неузрелите домати могат да бъдат оставени на слънчево място за да узреят. Процесът на зреене се ускорява когато доматите бъдат поставени до ябълки, защото ябълките също отделят етер.
Ястия и продукти от домати.
Сготвените домати в някой отношения са по-здравословни от пресните, защото те съдържат повече ликопин. Чрез термичната обработка ликопинът стават по-лесен за усвояване от организма. Но витамините С и В могат да бъдат набавяни от пресни домати. Кетчупът, противно на представите на много хора, е здравословен и полезен. Поради това, че ликопинът се отделя чрез преработката на доматите. Единственият проблем при кетчупа е, че много производители на кетчуп използват захар, която е нездравословна съставка. Съветваме ви да купувате такъв кетчуп, при който в списъка на изброените съставки захарта стои възможно най-назад.
Доматеният сок също съдържа голямо количество ликопин. Но не пийте студен доматен сок или с лед, а го консумирайте съвсем леко хладък, защото така ликопинът може да се усвой по-добре от организма.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 2 общо )
anonymous
Ок,ще го правя това с ябълката до домата.
Написан на: 25/04/2015 12:10 Докладвай този коментар
anonymous
не се пише ликопин, а ликопен !!!
Написан на: 15/12/2019 23:21 Докладвай този коментар
anonymous