Статия
Функционалните храни
Какво представляват функционалните храни? Как възникват? Какво е тяхното предназначение? Кой трябва да ги консумира
Функционалните храни са тези храни, които освен хранителна стойност имат и положителен ефект върху една или няколко функции на организма, като по този начин оказват благоприятен ефект върху човешкото здраве. Тези храни имат превантивно действие и намаляват рисковете, водещи до поява на много заболявания. За да се постигне този ефект, е необходимо те да се приемат ежедневно. Функционалните храни освен това притежават редица качества, които оказват благоприятно влияние по време на целия ни живот, и се смята, че те могат да намалят риска, например от остеопороза и сърдечни заболявания.
Докато европейските потребители тепърва ще се запознават с качествата на функционалните храни, в Япония те са много популярни и се консумират от десетилетия. През 80-те години на ХХ век продължителността на живота на японците вече е много висока и разходите за здравеопазване започват да се увеличават. Затова японското правителство решава да инвестира в разработването на хранителни продукти, които могат да подобрят здравето на гражданите и да им гарантират по-добър начин на живот.
В други държави, като например Канада и САЩ, консумацията на тези храни също е много висока. Изчислено е, че около 40 % от населението там ги е включило в ежедневната си диета. Консумират се сокове, към които са прибавени витамини, минерали или фибри, мюсли с фибри и минерали, млека, обогатени с калций, витамини или с омега-3 мазнини, извлечени от риба.
Функционалните храни възникват от нуждата да се обогати и разнообрази една диета, която обикновено съдържа много наситени мазнини и малко витамини, минерали и фибри.
Смята се, че една храна е функционална, ако отговаря на следните характеристики:
■ трябва да е доказано, че хранителният продукт, освен че притежава обичайната хранителна стойност, влияе добре на една или няколко функции на организма, спомагайки за подобряването на човешкото здраве и за намаляване на рисковете от заболявания;
■ продуктът трябва да е хранителен или да е част от хранителен продукт, т.е. хапчета или лекарства не могат да бъдат функционална храна;
■ продуктът трябва да оказва благоприятното си влияние, когато се поема в количества, които се смятат за нормални за една здравословна диета.
Функционалните храни могат да бъдат част от храненето на всеки един човек и трябва да се поемат в количество, в каквото обикновено се консумират и традиционните продукти. Възможно е обаче да се препоръчат и на хора със специални нужди и със специални хранителни потребности. За тях трябва да се подбере точният продукт или група от продукти и тогава е възможно консумацията им да бъде в по-голямо количество от тази при другите хора.
За да се избегнат злоупотреби от страна на производители и търговци с качествата на функционалните храни, Съветът на министрите на Европейския съюз (ЕС) прие регламент относно данни за хранителните и здравни стойности на храни. Този регламент регулира всички въпроси относно функционалните храни, тяхното рекламиране и предоставяне до знанието на потребителите. Той създава специални условия и изисквания към етикетите на тези продукти, т.е. ако на етикета е написано "без захар" или "без добавена захар", съставът на хранителния продукт трябва да отговаря на строги изисквания, детайлно разработени в регламента.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous