Твърдение на етикета
|
Условия, на които храната трябва да отговаря
|
Ниска енергийна стойност
|
Един хранителен продукт може да носи етикет "ниска енергийна стойност" или друг етикет със същото значение за потребителя само ако не съдържа повече от 40 kcal (170 kJ) на 100 g, ако става въпрос за твърди храни и не повече 20 kcal (80 kJ) на 100 ml, ако това са течности. При подсладителите съществува лимит от 4 kcal (17 kJ) на порция, равен на 6 g захар (около една лъжичка захар).
|
Намалена енергийна стойност
|
Този етикет се поставя само ако енергийната му стойност е намалена поне с 30% и е/са посочена/и характеристиката/ките, отговорна/ни за намаляване на хранителната стойност.
|
Без допълнителна енергийна стойност
|
Този етикет се поставя само ако продуктът не съдържа повече от 4 kcal (17 kJ) на 100 ml. При подсладителите съществува лимит от 0,4 kcal (1,7 kJ) на порция, равен на 6 g захар (около една лъжичка захар).
|
Ниско съдържание на мазнини
|
Този етикет се поставя, само ако продуктът не съдържа повече от 3 g мазнини на 100 g, ако това са твърди храни и 1,5 g мазнини на 100 ml, ако това са течности (1,8 g мазнини на 100 ml за полуобезмаслено мляко).
|
Без мазнини
|
Този етикет се поставя само ако продуктът не съдържа повече от 0,5 g мазнини на 100 g или на 100 ml. Забранява се следното изписване «X % без мазнини».
|
Ниско съдържание на наситени мазнини
|
Този етикет се поставя само ако сумата от наситени мастни киселини и ненаситени мастни киселини в продукта не превишава 1,5 g на 100 g в твърдите продукти и 0,75 g на 100 ml при течностите. Никога тази сума не трябва да доставя повече от 10% от енергийната стойност на продукта.
|
Без наситени мазнини
|
Този етикет се поставя само ако сумата от наситените мазнини и ненаситените мастни киселини не е по-голяма от 0,1 g на 100 g или 100 ml.
|
Ниско съдържание на захар
|
Този етикет се поставя само ако продуктът не съдържа повече от 5 g захар на 100 g при твърдите храни или 2,5 g захар на 100 ml при течностите.
|
Без захар
|
Този етикет се поставя само ако продуктът не съдържа повече от 0,5 g захар на 100 g или 100 ml.
|
Без добавена захар
|
Този етикет се поставя само ако към продукта не са прибавени монозахариди нито дизахариди, нито е използван друг продукт като подсладител. Ако продуктът съдържа естествени захари, това трябва да се посочи на етикета.
|
Ниско съдържание на натрий/сол
|
|
Статията продължава в следващия брой 2
Опитът на Испания
Проблемът с неправомерното съдържание или изписване на етикетите върху хранителните продукти не съществува само в България. Конфедерацията на производителите в Испания проведе изследване на етикетите на 100 хранителни продукта, които по данни на министерството на земеделието, са най-използвани от испанските домакинства. Изследването показва, че само 43% от продуктите споменават количеството на отделните съставки на храната. Трябва да се отбележи, че въпреки че хранителната стойност не е задължителен елемент върху етикета, на 84% от продуктите тя присъства. Само обаче на 19% от тях тя е измерена в порции, полезна информация, която ни казва колко калории консумираме с една порция. Anglų kalbos vienos ar dviejų savaičių dienos stovykla 7–13 m. vaikams Vilniuje ir Kaune mokykloje Intellectus Само 37% от продуктите правят съпоставка между хранителните вещества в продукта и препоръчителната дневна доза, която човек трябва да консумира, за да се храни здравословно. Продуктите, които твърдят, че имат ниско съдържание на сол, мазнини, захар или калории или че съдържат добавени витамини, минерали или фибри, са 45% от изследваните продукти. Много често на испанския пазар се срещат и етикети, които твърдят, че продуктът притежава изключителни качества, вкус или че е натурален.
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
|
Коментари ( 1 общо )
anonymous
Здравствуйте!
Долго не спал и думал как поднять параметры Ahrefs, Domain Rank, сайт и свои проекты и узнал >>>
Программы для линкбилдинга, такие как Xrumer, позволяют автоматизировать процесс получения ссылок. Прогон по форумам с Xrumer помогает улучшить DR и Ahrefs. Увеличение ссылочной массы с помощью этого инструмента дает быстрые результаты. Форумный спам с Xrumer – это эффективная стратегия для SEO. Используйте Xrumer для качественного линкбилдинга.
Нашел крутых ребят, разработали недорогой и главное продуктивный прогон Хрумером - https://yandex.com/search/?text=%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BD+bullet&lr=10466
Как поднять показатели Ahrefs
Xrumer: советы и трюки
Xrumer для оптимизации сайта
Как собрать базу для Xrumer
https://santamail.site
Удачи и роста в топах!
Написан на: 22/11/2024 18:21 Докладвай този коментар
anonymous