Статия
Защо да ядем мед?
Къде се крият чудотворните му свойства? Как се получава? Какво представлява химичния му състав?
Пчелите и медът
Първите сведения за съществуването на пчелите са датирани още през Терциера, около 56 милиона години преди появата на човека, а основният продукт, с които се свързват, е медът. Медът е универсален продукт, ползващ се както за храна или хранителна добавка, така и за лекарство и в козметиката. Още от най-дълбока древност той съпътства човека и заема, в зависимост от различните култури по света, различно място в ежедневието.
Тайната се крие в уникалния му състав и начин на добиване. Доказано е, че пчелите са единствените същества на земята, чиято повърхност на тялото е почти стерилна. Причината за това се дължи на прополиса и на средата, в която живеят. Те събират нектар от цветовете на различни растения, които се смесва с киселините и ферментите на техните медовити гушки, след което медът се поставя във восъчните кутийки.
Начин на получаване
Нектарът, който се складира в кошера, съдържа голямо количество вода. Нейното първоначално ниво може да достигне до 80%, които в последствие се изпаряват до 20%. По време на превръщането на нектара в мед захарите се увеличават в следствие на химични и физични процеси. Сложните захари се разграждат до прости, а под влияние на ферментите и киселините се образуват левулоза и декстроза.
Високата хранителна стойност на меда идва от наличието на монозахариди, които се усвояват от организма без никаква обработка, защото постъпват направо в кръвта. Монозахаридите, в този случай глюкоза и фруктоза, се получават от разграждането на дизахаридите. За да се стигне обаче до разграждане и синтез на захарите, са необходими ферментите, които се изработват от организма на пчелите.
Химичен състав на меда
Химичният състав на меда е предопределен от процесите на неговото узряване и получаване. По време на сложните биохимични реакции медът придобива своя вкус и аромат, образуват се витамините, антибактериалните и други вещества, които придават уникалния характер на продукта.
Още в нектара се съдържат тръстикова захар, минерални вещества, ензими, белтъчини, витамини, каротин, органични киселини и други.
Неузрелият мед е много течен, докато зрелият се стича като непрекъснат конец и се намотава около лъжицата като лента.
Колоидните вещества на меда са негови много ценни съставки, които представляват неразтворими във вода миниатюрни частици. Въпреки малкото количество колоиди в меда, те оказват голямо влияние върху неговото качество. Колоидите съдържат белтъчни вещества, частици восък, силициев диоксид, прашец и други.
Следващата таблица илюстрира химичния състав на натуралния пчелен мед според данни на В.Д. Чернигов:
Вещество Процент
Инвертирана захар 65-80
Захароза 1-5
Декстрини 2-10
Азотни вещества 0,1-1
Органични киселини:
- определени по мравчена киселина 0,05-0,2
- определени в градуси киселинност 1,0-4,0
Минерални вещества 0,1-0,2
Витамини B6, B2, C в 100 мед 0,5-6,5
Вода 15-20
В състава на меда са установени следните витамини (на 100 гр.)
аневрин (В1) 4,4-5,5 мг
рибофлавин (В2) 26,6-61,0 мг
пантотенова киселина (В3) 0,02-0,1 мг
пиридоксин (В6) около 10,0 мг
никотинова киселина (РР) 0,2 мг
аскорбинова киселина (С) 2,0 мг
фолиева киселина (Вс) 3-15 мг
биотин (Н) 0,04-0,066 мг
токоферол, провитамин А (каротин), К и Е В малки количества
Знаете ли, че....
1. Инвертирана захар. Това в същност са глюкозата и фруктозата, определящи и основните качества на меда – хранителна стойност, сладост, кристализация и други. Колкото по-голямо е нейното съдържание, толкова по-ценен е медът.
2. Инвертираната захар е в най-голямо количество в цветния мед – до 80%.
3. Захароза. Това е обикновената захар, която се добива от захарно цвекло или захарна тръстика. Ако захарозата в меда е с повишено количество, неговото качество е ниско.
4. Повишено количество захароза в меда може да се наблюдава, както когато пчелите са хранени със захарен сироп, така и когато те имат отслабена способност на слюнчените жлези за ферментна обработка на захар от нектар.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous