Статия
Здравословно готвене
Как да си осигурим оптимална консумация на хранителни вещества и как да готвим здравословно? Ето нашите съвети.
Състав на храната
Здравословни съставки
На първо място в списъка на здравословните съставки поставяме пресните или замразени плодове и зеленчуци, ядките, бобовите растения и соята, както и пълнозърнестите хлябове и тестени изделия. От мазнините можем да причислим зехтина, орехово лешниково и ленено масло. Месото трябва да се използва без тлъстина, млечните продукти е добре да бъдат ниско-маслени. Най-добре е рецептите да включват съчетания от повече здравословни съставки. Например, пълнозърнести варива могат да се комбинират с плодове или зеленчуци и ядки, а по желание може да се добавя и крехко месо. Така лесно ще получите не само вкусна, но и здравословна храна. Рецептите могат да съдържат и здравословни подправки, които да се добавят на вкус.
Нездравословни съставки
Нездравословният списък от съставки се оглавява от бялата рафинирана захар, бялото брашно, наситените и транс мазнини и множество преработени храни. Тук добавяме още и месните консерви, топени сирена, мазни храни като майонеза, сланина и др. Препоръчително е да избягвате тези съставки в рецептите си. Когато говорим за здравословни рецепти трябва да мислим за цялото ястие, а не само за негови отделни компоненти. Например, сосът за спагети приготвен от здравословни съставки като домати, чесън, чушки, гъби и подправки може изглежда напълно здравословен, но ако основната съставка - спагетите не е от пълнозърнесто брашно, то усилията ви ще бъдат половинчати.
Методи на готвене
Здравословният начин на живот изисква промяна в храненето и в готвенето. Това често означава, че трябва да се замени консумацията на полуготови храни или т.нар. „фаст фуудс” с прясна храна. Не всички методи на готвене обаче са здравословни,като например използването на дълбока мазнина за пържене, която използва транс-мазнини, мастни киселини, които могат да повишат холестерола, ако се яде редовно.
Печене в тиган
- Ако готвите месо е добре да се снабдите с подходящ тиган за печенето му, тъй като за излишните мазнини, отделяни при печенето му се изисква допълнително пространство. За целта може да си закупите и специална решетка, върху която да го поставите. - Размразявайте месото за готвене на стайна температура в порядъка от 20 мин. до около 4 часа. - Печете зеленчуците, като използвате съвсем малко количество олио. Всяка супена лъжица олио (14гр.) добавя около 100 калории. - Колкото по на едро режете зеленчуците, които ще печете, толкова повече време ще ви отнеме приготвянето им. Въпреки че е доста по-добре, когато по повърхността им има по-малко мазнина. - Полейте месото, което печете със собствения му сос, отделен на дъното на тигана, само при положение, че изглежда сухо. Това ще добави известно количество допълнителни калории към него, но това сигурност е по-добрият вариант пред олиото и маслото. – - Покрийте тигана с алуминиево фолио, за да не се изсушава месото и да се запази сочно и крехко.
|
Готвенето на пара
- Купете си метална кошница за готвене на пара. Тя е подходяща за приготвянето на зеленчуци, риба и крехко месо. Кошницата, която е на дупки, се поставя в тенджера,над налята вода и се готви с отделената пара.Тенджерата се затваря с капак. - Зеленчуци, като зелен фасул, броколи, карфиол или грахови се приготвят много бързо и диетично. Предварително се загрява водата. Кошницата трябва да приляга удобно в тенджерата, така че предварително изберете подходящ размер. - След поставянето на зеленчуците, тенджерата се покрива с капак. Чрез отделената пара те се приготвят за около 5 до 10 минути. - Храната трябва да придобие ярък цвят, когато е правилно пара. Във водата може да се сложат подправки, билки или лимонов сок за подсилване на вкуса на зеленчуците. - Чрез приготвянето на пиле или риба на пара се постига изключително здравословна храна. Готвенето на риба може да отнеме от 5 до 10 минути, докато за пилешките гърди обикновено е необходимо от 10 до 15 минути.
|
Задушаване
Загрейте тиган на висока температура на котлона. Напръскайте малко количество спрей за готвене. Поставете голямо парче или големи парчета месо. Запечатайте месото от всички страни, докато станат кафяви. Чрез този метод се запазват соковете на месото. След това поставете месото в голяма тенджера(гърне) или в уред за бавно готвене. Добавете около 5 см бульон, вино или друга течност. Приготвяте месото при температура между 100-120 градуса в продължение на 4 до 8 часа.
|
Сотиране
- Сложете 1 до 2 лъжици зехтин в тиган поставен на степен до силен огън. Когато се загрее мазнината поставете заедно зеленчуците и нарязаното на малки парченца месо и ги сотираите (запържете ги леко) само по външната им повърхност. Соте - е техника на готвене, при която се използва малко количество мазнина като храната се готви на висока температура. Сотираната храна се зачервява (карамелизира). - Намалете температурата. Добавете пилешки бульон с ниско съдържание на сол или вино в ястието, като течността да покрие ¼ от ястието след като 2 до 5 минути се е запържило. Поставете капака на ястието за около 5 до 10 минути. - Махнете капака, разбъркайте ястието и го оставете да къкри.
|
Пържене с разбъркване
- Купете тиган, като тези, които се използват в китайските ресторанти или просто такъв с по-големи размери и дълбочина. Те са най-подходящи за този тип пържене. Поставете го на котлона, който е предварително загрят на по-висока температура. - Изсипете 1 чаена лъжичка или 1 супена лъжица (4.4 до 14 грама) студено пресован зехтин или масло от гроздови семена в тигана, в зависимост от това колко е количеството храна. - Можете да замените мазнината и с вино или друга течност. - Нарежете месото на малки парчета, за да може да се изпържи по лесно от всички страни. Няма нужда да обработвате зеленчуците по същия начин, освен ако не са прекалено големи. За предпочитане е да изберете сезонни зеленчуци и да ги почистите добре преди готвенето. Добавете подправки като черен пипер, морска сол, червен пипер или сусам към запържените зеленчуци или месо, преди да започнете да гответе. - Поставете заедно зеленчуците и месото в тигана и ги бъркайте постоянно с дървена лъжица, докато ди пържите. Когато зеленчуците добият по-светъл цвят, а месото добие кафеникав цвят по ръбовете, ястието е готово.
|
Задушаване
- Нагрейте голям тиган с вино, бульон, подправки, лимонов сок/вода на висока температура, докато кипне. Изберете тиган, които да събира количеството месо или зеленчуци, използвайте, колкото се може по-малко течност. - Добавете нарязано на тънко пилешко или рибно филе. Може вместо тях да добавите зелен фасул, броколи или друг зеленчук. Месото и зеленчуците е препоръчително да бъдат приготвени по отделно. - Пробвайте месото или зеленчуците и когато са достатъчно крехки ги свалете от огъня. Можете да приготвите месото или зеленчуците като използвате алуминиево фолио. Добавете малко количество от приготвената марина върху фолиото след това поставете зеленчуците или месото и оставете докато станат крехки върху средно нагрята грил-плоча
|
Печене
- Затоплете фурната до температура по-ниска от 180 градуса. Мариновайте месото или зеленчуците в оцет, лимонов сок, подправки, билки или вино. Здравословният метод за печене не предполага използването на каквито и да мазнини, прибавени към марината. - Поставете зеленчуците или месото в тавата и след това във фурната. Разбърквайте готвенето по време на самото печене. Също така, ако фурната ви не пече равномерно завъртайте и самата тава. - Опитвайте зеленчуците, месото или рибата по време на печенето, защото е възможно ако оставите прекалено дълго във фурната да станат сухи и неприятни за консумация. Печенето по здравословен начин не предполага приготвянето на макарони, паста, сладкиши или хлябове. Много често при производството на брашното или захарта се добавят мазнини , което е предпоставка за допълнителни калории.
|
Предварително накисване
Зърнени храни
Всички зърна съдържат фитична киселина, която блокира абсорбирането на минералите, което създава предпоставки за минерален дефицит. Накисването за няколко часа преди приготвянето, освен че ги прави по-лесни за преработка, стимулира отделянето на ензими, които неутрализират фитичната киселина и я превръщат във важна антиканцерогенна хранителна добавка. При накисването с топла вода можете да добавите и една лъжица кисело мляко. Бобови култури Предварителното накисване на бобените храни спомага за предотвратяване надуването на корема и отделянето на газове. Препоръчително е да престоят цяла нощ в топла вода с добавка от 2 супени лъжици оцет или лимон. Количеството на водата трябва е с двоен обем от този на продукта, тъй като бобовите зърна се раздуват. След това изплакнете и сварете в чиста вода като събирате пяната при варенето, защото тя съдържа трудни за преработване захари.
|
Съхранение на храна
Нетоксични контейнери
Металните, стъклените и керамичните контейнери са най-подходящи за съхранението на храната. Все по-широко разпространените пластмасови съдове трябва да се избягват, защото съдържат опасни химикали. Колкото по-мека е пластмасата, толкова по-лесно се отделят вредните химикали. Свързването на тези съставки с храната може да доведе до промени в хормоналната система и да повлияе на нормалното развитие и растеж на децата. Ако, въпреки това, ползвате пластмасови контейнери, избягвайте да поставяте в тях топла храна. Така се намалява риска от свързване с храната.
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous