Статия
Яйцата
В противовес на стриктния вегетариански начин на живот можем да ви посъветваме да приемате яйца, защото те са богат източник на аминокиселини, витамини и минерални субстанции.
Състав:
Яйчният жълтък съдържа: мастни киселини, наситени мазнини, мононаситени мазнини, полинаситени мазнини, витамин К, виатмин Е, витамин А, витамин D, витамини В2, В6, В12, биотин, фолиева киселина, холин, ниацин, калций, мед, йод, желязо, магнезий, манган, селен, натрий и т.н.
Това, което не можете да откриете в яйцата, е витамин С. Съдържанието на въглехидрати в тях е ниско.
Хранителната стойност на яйцата е много висока, а белтъчините, които съдържат, са лесно усвоими от организма (в сравнение с тези от месото). Количеството на лецитин в жълтъка се смята за особено полезно за черния дроб и нервната система. Препоръчително е да се консумират жълтъци след тежки боледувания и процес на възстановяване при следоперативни лечения.
Каква е препоръчителната бройка яйца за седмица
Въпреки незаменимите качества на яйцата, с тях не е добре да се прекалява. Смята се, че оптималната доза за здрав човек е 6 яйца на седмица. Спортистите и хората с активен начин на живот могат да увеличат тази бройка.
Как да ги съхраняваме?
Оптималното време за консумация на яйцата е до петия ден, но на практика това е трудно постижимо. Затова яйцата трябва да се съхраняват в хладилник, поставени в съответните формички с острата част надолу. Така яйцето може да издържи до 3 седмици от снасянето и да запази вкусовите си качества. Ако нямате хладилник, се препоръчва да не задържате яйца за по-дълго от 1-2 дена на стайна температура. Това важи с особена сила през лятото. Поради възможността за развитие на микроби в жълтъка е добре да не се купуват яйца от пазара, които не са съхранявани в хладилно помещение. Дори и да сте сварили много твърдо яйцата, не ги оставяйте повече от 3 дена на стайна температура.
Как е подходящо да ги приготвяме?
Най-добре организмът усвоява вареното яйце. Процесът на сваряване е оптимален за около 10 мин, но ако обичате по-рохки яйца, те са подходящи за консумация след 5 мин варене. Пържените и по-дълго третирани яйца са по-трудни за обработка от организма. Приемането на големи количества сурови яйца е възможно да създаде доста алергии, отравяния, салмонелози.
- две яйца могат осигурят на организма толкова незаменими аминокиселини, колкото 80-100 г месо.
- ако ви притеснява холестеролът, може да консумирате само белтъка. В него няма холестерол;
- подходящи са за диети, защото от тях не се пълнее;
- цялото съдържание на витамините A, D и E е концентрирано в жълтъка;
- пачите и гъши яйца са много по-хранителни от тези на кокошките, но често са засегнати от микроорганизми, които може да неутрализирате с варене около 15 мин.
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 2 общо )
anonymous
<a href=https://vardenafil.top>prix du levitra 10 maison de la gendarmerie</a> Baum M, Budzar AU, Cuzick J, Forbes J, Houghton JH, Klijn JG, et al
Написан на: 09/01/2024 16:30 Докладвай този коментар
anonymous
Vince, USA 2022 05 20 18 48 07 <a href=http://cialis.lat/discover-the-best-prices-for-cialis>buy cialis online canadian pharmacy</a> 000 CEFALOTINA 1 G VITALIS Vial Caja x 10 96
Написан на: 07/07/2024 01:45 Докладвай този коментар
anonymous