Статия
Полезни съвети когато купуваме... микровълнова фурна
Най-важните въпроси, на които трябва да си отговорите, когато купувате микровълнова фурна, са: с колко място разполагате в кухнята си и за какво точно смятате да я използвате. Дали сте привърженик на бързото и икономично готвене в микровълнова или ще я ползвате единствено за размразяване или претопляне на традиционно сготвената ви храна.
Предимства на микровълновата фурна
Микровълновата фурна спестява много време при размразяването, претоплянето и приготвянето на храната. Тя спестява и електроенергия в границите от 50 до 80 %. По принцип в микровълновата печка могат да се приготвят почти всички хранителни продукти. Възможни са варене, готвене на пара, задушаване, печене. Основното предимство на микровълновата печка е, че благодарение на краткото време за приготвяне в голяма степен се запазват хранителните вещества, витамините и минералите в продуктите. Ето защо тя е много подходяща за приготвяне на диетични и детски храни.
Микровълновата печка е еднакво удобна както за едно или двучленно домакинство, така и за семейства, чиито членове се прибират по различно време вкъщи. Тя е идеална за работещи, за възрастни хора и за семейства с малки деца. Микровълновата печка намира добро приложение и в офиса или вилата, където често се налага да се приготви нещо набързо.
Микровълновата фурна печели все повече нови привърженици, като в нейния „лагер” преминават дори яростните й противници от преди няколко години. Това се дължи на факта, че тя се справя със затоплянето и размразяването многократно по-бързо от традиционната електрическа пречка, а новите модели се конкурират с класическите и по качеството на приготвената храна. Още повече, че вече все по-рядко се говори за вредното облъчване на храните при обработката им c микровълни. Освен това при готвенето в микровълнова се намалява количеството използвани съдове, защото храната може да бъде сготвена и поднесена в един и същи съд. Тя се превръща в предпочитан избор, както на природозащитниците, така и на разумните потребители, защото е проектирана да бъде икономична по отношение на използваната вода и електричество, което говори не само за грижа за природата, но и води до намаляване на сметките.
С какво трябва да се съобразим?
Преценете много внимателно къде в кухнята искате да поставите новата си микровълнова фурна. Обърнете внимание на отварянето й. Много е важно да се знае дали вратичката се отваря наляво, надясно или надолу. При определяне на необходимото пространство имайте предвид не само височината, ширината и дълбочината на уреда, но и размера, който се получава при отворена вратичка. Микровълновата печка не трябва да е в непосредствена близост с уреди, излъчващи топлина (напр. електрическа фурна). В случай че искате да бъде вградена, необходим ви е стенен кухненски шкаф със съответната ширина и дълбочина или закрепваща рамка. Печката трябва да е на разстояние най-малко 5 см от стените на шкафа, за да може въздухът да циркулира свободно. На задната й стена се намират отвори за охлаждане, през които въздухът трябва да преминава свободно. Разстоянието до радио- или телевизионни приемници не бива да е по-малко от 4 см, за да се гарантира нормален сигнал. В близост до предвиденото за микровълновата печка място трябва да има заземен контакт.
Има няколко показателя, на които трябва да се обърне внимание при покупката на микровълнова фурна. Това са размерът, мощността, наличието или отсъствието на грил, въртящата се подложка, а за по-претенциозните и някои екстри като дигитален контрол например.
Размер
Преди да пристъпите към покупка премерете мястото, с което разполагате във вашата кухня. Това е първото и основно нещо, с което трябва да се съобразите, ако не искате да рискувате да се сдобиете с уред, който няма къде да поставите, за да използвате рационално или пък да ви се наложи да пренаредите цялата си кухня. Освен това ако смятате да използвате микровълновата само за затопляне на храна, модел, който побира средно голяма чиния, е достатъчен. Ако смятате да използвате уреда и за готвене трябва да изберете по-голяма фурна, с вместимост поне 18 литра.
Мощност
Мощностите обикновено варират между 700 и 1000 W, като 800 W са напълно достатъчни за домашна употреба. От този показател зависи скоростта на размразяване или сготвяне на храната, като колкото е по-висока мощността, толкова по-бързо се достига желаният ефект.
Въртяща подложка
Въртящата се подложка в микровълновата гарантира равномерното разпределение на топлината. Тя е много удобна, когато говорим за кръгли съдове, но не е никак практична за по-големи или квадратни купи или чинии. Ако възнамерявате да приготвяте храна именно в такъв тип съдове, трябва да изберете модел, при който има възможност за изключване на въртенето на подложката.
Грил
Микровълнова с допълнителен грил позволява запичането на храната, което е характерно за ястията, приготвени в обикновена фурна. При микровълнови печки без тази опция храната изглежда по-скоро сварена или задушена, като няма приятната златиста коричка, която се постига по традиционния начин. Повечето микровълнови фурни имат опции за действие на микровълните и грила, както поотделно, така и заедно.
Екстри
Дигитален контрол
На пазара се предлага голямо разнообразие както от обикновени микровълнови фурни, така и модели с редица екстри. Всички модели са снабдени с таймери за мощност и време. Ако обаче искате фурната ви да е абсолютно прецизна при отмерване на времето, трябва да изберете модел с дигитален часовник. Микровълновите от по-висок клас могат да бъдат използвани както за размразяване, затопляне на храната и готвене, така и за печене. Някои модели дори обработват храната според нейното тегло и при определена температура, която се регулира от вграден термометър. Една добра микровълнова е в състояние да приготви повечето ястия по бърз и икономичен начин, като същевременно това не е за сметка на качеството.
Функция за по-ефективно размразяване
Някои микровълнови могат да бъдат програмирани да размразяват по ефективно, като използват интензивно начално затопляне, което постепенно намалява, като по този начин се избягва опасността от сготвяне на храната.
Заключване на вратичката
Ако в дома ви има малки деца не забравяйте да се поинтересувате дали уредът разполага с възможност за заключване. Освен това попитайте и дали вратичката има добра топлоизолация. Всичко това е с цел да предпазите децата си от евентуални нежелани инциденти.
С кои продукти трябва да внимаваме при готвенето в микровълнова фурна?
Яйцата!
Яйцата съдържат над 95% вода и в микровълновата фурна, поради бързото загряване, обемът на белтъка и жълтъка се увеличава много рязко и чупи черупката, при което навсякъде в камерата на фурната се разхвърчава полуопечен белтък и жълтък. Ако не се счупят пантите на вратата или блокировките, е необходимо много грижливо да се почисти цялата камера на фурната отвътре и отвън (след съответното разглобяване). В противен случай след не много време тя ще започне да дава искри при включване.
Водата!
Ако оставите вода в някакъв съд в микровълновата и забравите навреме да изключите фурната, водата „експлодира” и изскача навън. Всъщност водата не е завиряла, но е загрята над точката си на кипене (100? C).
Когато сложите вода да се грее на обикновен котлон след известно време, когато най-долният слой, който е най-близо до плочата се загрее започват да се образуват мехурчета водна пара, които тръгват нагоре. Поради това че в микровълновата фурна водата се загрява почти равномерно в целия обем на съда и няма температурен градиент и съответно движение на по-топла вода нагоре тя се загрява над 100? C и при най-малкото разклащане тя сякаш завира изведнъж. Нормално водната пара се издига нагоре в малки мехурчета, а при прегрята вода парата се образува лавинообразно и предизвиква експлозия.
За да предотвратите опасния ефект, е нужно много точно да избирате времето за загряване на водата. Потърсете в ръководството си за експлоатация препоръки с времената за оптимално загряване на различни количества вода.
Металните предмети!
В металните предмети, поставени в мощно електромагнитно поле се индуцират токове и протичането им в структурата на метала предизвиква загряване , както токът загрява проводниците, през които протича.
Особено опасни са тънките прибори, или съдове с инкрустирани метални нишки, които се запалват. Камерата на микровълновата фурна е направена така, че микровълните са в резонанс и поставянето на метални предмети изменя електромагнитното поле и може да предизвика искрене или дори запалване на стена на печката.
За това не се препоръчва в микровълновата печка да се слагат храни в метални чинии, или заедно с приборите.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 4 общо )
anonymous
"Основното предимство на микровълновата печка е, че благодарение на краткото време за приготвяне в голяма степен се запазват хранителните вещества, витамините и минералите в продуктите. Ето защо тя е много подходяща за приготвяне на диетични и детски храни."- по- голяма глупост не съм чувала. Микровълновата облъчва храната и доста от полезните съставки се губят.
Написан на: 10/05/2017 11:23 Докладвай този коментар
anonymous
Облъчена ти е кухата картуна
Написан на: 06/11/2017 09:30 Докладвай този коментар
maria alexandrova
Здравейте, благодаря за изчерпателната статия!
Имам следният въпрос. Разглеждах различни модели, на нас ни трябва без грил, само за претопляне на храна ще я ползваме. Аз искам да я сложа под кухненския плот - това което ме притесни е, че на поне 4-5 модела, чиито книжки разгледах в магазина относно монтаж и отстояния, пише, че НЕ трябва да се монтира по-ниско от 85 см. Знаете ли защо е това изискване и какво ако не се спази? Разбира се, ще оставя на рафта достатъчно място да диша отгоре и отсрани, както е описано. Благодаря предварително!
Написан на: 05/12/2017 16:26 Докладвай този коментар
anonymous
Храната не се облъчва. Принципа на микровълните е, че ускорява движението на водните молекули. За това сухи неща по-трудно се топлят. Пробвайте да стоплите сухар или бисквитка. Пак ще стане заради водните частици във въздуха, но в много по-слаба степен от чаша вода. А вредността на микровълните идва не при притопляне, а при готвене. И не е вредност, а намаляване на полезността. Под продължително влияние на микровълните веригата на витамините се къса и разгражда. Храната не е вредна, просто с намалено количество витамини.
Написан на: 15/03/2018 09:40 Докладвай този коментар
anonymous