Статия
Защо французите са по-слаби от американците
Изследване на Университета на Филаделфия, под ръководството на проф. Пол Розин, сравнява теглото, големината на порциите и хранителните навици на американци и французи.
Френската кухня е всеизвестна със своята пикантност. Французите ядат хранителни продукти и блюда с високо съдържание на мазнини. Въпреки това те са сравнително слаби – едва 7% от тях страдат от наднормено тегло, докато сред американците това се отнася до почти една четвърт от населението.
Една от причините за това е значително по-големите порции в заведенията в САЩ. Изследването сравнява 12 ресторанта във Филаделфия и 12 в Париж. Хранителните порции в американските ресторанти са средно с 25% повече, отколкото във френските – 346 гр. срещу 277 гр. Във веригата за бързо хранене McDonald’s избраната голяма порция картофи тежи 135 гр. в Париж и 200 гр. във Филаделфия (проучванията на немската Фондация Варентест сочат, че същата порция в Германия тежи 152 гр.).
И други идентични хранителни продукти се отличават по отношение на теглото си в САЩ и Франция. Шоколадите тежат приблизително 41% повече в Америка, хотдогът – цели 63% повече. Дори рецептите в готварските книги, които са разгледани, показват, че американците приготвят ястията си със значително по-големи количества продукти.
За по-ниското тегло във Франция допринася според изследователите и по-продължителното времетраене на храненето. Дори в заведенията за бързо хранене французите прекарват средно по 22 минути, докато американците се хранят там по-малко от 15 минути.
Така макар отделните блюда и хранителни продукти във Франция да са често с по-високо съдържание на мазнини, благодарение на по-малките порции французите приемат общо по-малко калории, като пак се чувстват заситени от храненето.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous