Статия
Защо да ям кафява захар?
Преди години, кафявия хляб и захар са били стоки за бедните. С развитието си, съвременните общества разбраха, че колкото по-далеч сме от идеалния "бял" продукт, толкова по-близо сме до природата. А това винаги значи, че ядем по-здравословно.
В България след промяната през 1989 г., започнаха процесите на промяна на потребителското съзнание и търсенето на определени особености на храните, които са на пазара. След стабилизацията на икономиката ни, започна да става модерно да се яде и живее здравословно - донякъде поза, донякъде истинско желание за промяна. Тези промени засегнаха силно пазара на захар през последните 5-6 години - все повече се увеличава делът на продаваната кафява захар.
Каква е разликата?
Всичко е много просто - наетите от индустрията инженер-химици произвеждат чисти продукти. Бялата захар, която се продава на пазара, е рафинирана по такава технология, която да я доближи много до чиста захароза. Рафинираната захар съдържа над 99% захароза, а кафявата - 92% захароза. Рафинирането се извършва, като от тръстика (или в по-евтиния вариант) цвекло, се отстранят всички други съставки, докато не остане само захарта. Чрез нагряване, механични и химически процеси се отстраняват витамините, минералите, белтъчините, мазнините, ензимите, т.е. всяко хранително вещество, което остава от растението. В процеса на рафиниране на бялата захар участват и процеси като кипене, избелване, обработка с фосфорна и мравчена киселини, серен диоксид, варно мляко, дървени въглища и калциев карбонат.
При рафинирането се унищожават или се отстраняват хранителни вещества и елементи. В бялата рафинирана захар напълно липсва калият, магнезият, калцият, желязото, манганът, фосфатите и сулфатите. Разпадат се витамините А, В и С.
За сравнение кафявата захар се рафинира по много по-мек начин, което запазва минералите, оцветяването, ароматите (лек карамелен нюанс) и вкуса. Истинската кафява захар се произвежда от първата кристализация на тръстиковия сок и има по-малки кристали. По време на обработката на кафявата захар не се ползват агресивни химически агенти, оцветители или добавки от всякакъв род.
ВАЖНО
Освен, че е с около 7-10% по-нискокалорична, в кафявата захар, за разлика от бялата рафинирана, се съдържат следните ценни за организма и усвояването на захари, минерали (за 100 г продукт):
Фосфор - 3.9 мг
Цалции - 85.0 мг
Магнезии - 23 мг
Калии - 100 мг
Желязо - 1.3 мг
Натрии - 97 мг
=====================
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 4 общо )
anonymous
Да бе да-така е може би в цивилизованите държави (макар че се съмнявам).В България разликата м/у бялата и кафявата захар е само в цвета и най вече в цената.
Написан на: 12/05/2014 12:34 Докладвай този коментар
anonymous
Стига глупости....захарното цвекло е ПО- СКЪПИЯ вариант, затова и няма цвеклова захар. За да се произведе цвеклова захар трябват огромни масиви земя, да се обработва, полива, да се пръска, да се прекопава и т.н. В Б-я само в Горна Оряховица се произвеждаше цвекло допреди 10-ина годии. По -евтиният вариант е захарна тръстика, тя вирее в тропическия климат и не е нужна голяма баене за да стане. Кафявата захар е междинен продукт на рафинирането. Просто не е доизбелена. Маркетингов трик е полезността на кафявата захар, затова е и по-скъпа. Да не говорим, че кафява захар се прави и като се залее с меласа бялата захар.....Ако дадете в лаборатория проби от кафява и бяла захар ще видите коко незначителна е разликата в качествата, толова че няма смисъл да се коментира. Имае естествени заместители на захар: стевия, кленов сироп, меласа, мед.......В България няма българска захар, внася се предимно от Куба захарна тръстика.
Написан на: 27/08/2014 13:12 Докладвай този коментар
anonymous
Да да, а в Бургаския захарен завод сигурно произвеждат пъпеши ! :)
Написан на: 22/11/2014 14:07 Докладвай този коментар
anonymous
в Бургаският завод се прави всичко ,но със вносни и нискокачествени суровини.
Написан на: 23/09/2015 08:31 Докладвай този коментар
anonymous