Статия
Кой е изобретил пържените картофки
Пържените картофки не са изобретение на индустриалната епоха, както се смята обикновено, а са се появили доста по-рано. Все пак, белгийците, французите или американците са изобретатели на пържените картофки?
Класическото меню в заведенията за бързо хранене е немислимо без пържените картофени лентички. По тази причина е възможно някои погрешно да припишат произхода им на САЩ - родината на заведенията за бързо хранене.
Всъщност самото название Pommes frites, издава произхода им: "Pommes de terre" на френски означава "картоф", а "frites" - "пържен". Дълго време французи и белгийци водели спор за почетната титла "народ-изобретател на пържените картофи". Според французите те първи са започнали да пържат картофени лентички - под мостовете на Сена в годините на Великата френска революция. По това време, около 1789 година, картофките се наричали Pommes Pont-Neuf - "картофи от моста Пон Ньоф", на името на най-стария парижки мост.
В крайна сметка обаче победата в спора печелят белгийците с помощта на стар семеен документ. Той доказва, че бедните обитатели на района около река Маас още през XVII век са пържели картофи, нарязани на продълговати парчета. При хубаво време хората от този район ловяли дребни рибки и ги пържели в гореща мазнина. Но "щом мразът скове водите и стане опасно да се лови риба", се казва в документа, "те нарязват картофите като дребни рибки и ги пържат, докато станат кафяви." Като цяло белгийците имат преимущество във времето, понеже са едни от първите европейци, които започват да отглеждат картофи. След като те били донесени от испанските конкистадори при завръщането им от Перу и Чили, в много европейски страни ги приемали с подозрение. Смятали ги дори за отровни. На картофите се гледало като на храна за бедняци, но те успели да се наложат, защото често имало недостиг на жито.
С пържените картофи в САЩ се запознават едва след Първата световна война, когато войниците от Европа се завръщат у дома. Тогава американците ги наричат "френски пържени картофи". Масовото си разпространение тази храна дължи на индустриалното производство от 1945 година насам.
Памукът - скоро и като храна
Нов източник на хранителни вещества могат да се окажат семената на памука. Учени от университета А&M в Тексас, САЩ, са разработили технология, с помощта на която става възможно отстраняването на отровното вещество госипол от семената на растението. Така белтъчините и растителните мазнини, съдържащи се в тях, могат да бъдат оползотворени като хранителни вещества.
Пилешкото месо се смята за най-здравословно от всички меса. То се явява източник на селен и предотвратява възникването на рака. Освен това пилешкото месо съдържа голямо количество витамини от група В, което понижва риска от възникване на сърдечно-коронарна недостатъчност, повишава енергийното ниво и подобрява работата на главния мозък.
Древните римляни донасят цветно зеле от Кипър, а в цяла Европа то се разпространява чак през XVI век. В Русия се опитва да го наложи още Екатерина Втора, но поради високата си цена то е достъпно единствено за двора и велможите. Широко разпространение този зеленчук получава след като френските градинари успяват да отгледат семената на цветното зеле на европейска почва. Цветното зеле е много хранително и съдържа повишено количество незаменими аминокиселини, които няма в другите зеленчуци. По съдържание на витамин С то два пъти превъзхожда лимоните.
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous